PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE

Breivik traži ostavku vlade i mjesto šefa vojske

31.07.2011 u 15:44

Bionic
Reading

Počinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj, Anders Behring Breivik, zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja kako bi više rekao istražiteljima, javlja norveška javna televizija NRK

Uz ostavku premijera Jensa Stoltenberga i još nekih dužnosnika, te abdikaciju Haralda V., tridesetdvogodišnji norveški ekstremist zatražio je prigodom svog drugog saslušanja u petak da bude imenovan za zapovjednika glavnog vojnog stožera, izvijestio je NRK.

Premda je policija odbacila njegove zahtjeve, masovni ubojica koji je u Oslu i na otoku Utoyji pobio 77 ljudi, na koncu je pristao na suradnju tijekom desetosatnog ispitivanja.

Voditelj istrage Paal-Fredrik Hjort Kraby rekao je u razgovoru za novinsku agenciju France-Presse da je Breivik bio 'vrlo spreman' odgovarati na pitanja policije, osim što se tiče drugih 'ćelija' njegove organizacije o čijem je postojanju ranije govorio.

Breivika koji će u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti provesti osam tjedana, s mogućnošću produljenja, trebaju pregledati psihijatri kako bi utvrdili može li kazneno odgovarati, a zaključci vještačenja dvoje norveških liječnika trebaju se objaviti u studenom.

Njegov je odvjetnik prošli tjedan rekao da je njegov branjenik vjerojatno 'malouman', ali je kazao kako je još prerano reći hoće li se na tome temeljiti njegova obrana.

Narasla popularnost laburista

Popularnost norveške Laburističke stranke, koja se našla na meti krvavih pohoda Andersa Behringa Breivika 22. srpnja, porasla je nakon pokolja, ističe se u anketi objavljenoj u nedjelju.

Stranka norveškog premijera Jensa Stoltenberga ima potporu 41,7 posto Norvežana, po anketi provedenoj 29. i 30. srpnja, što je za 11,1 postotnih bodova više nego u lipnju.

Stranka napretka (populistička desnica), koje je Breivik bio član do 2006., pala je za 3 postotna boda, na 16,5 posto.

Konzervativna stranka dobila je 23,7 posto, nakon 28,5 posto u lipnju.

Anketu je proveo institut Synovate na uzorku od 500 ispitanika.