POVAMPIRENI AL-ASAD

Više od stotinu mrtvih u šokantnoj ofenzivi na Hamu

31.07.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Međunarodna zajednica osuđuje ofenzivu sirijskih tenkova na grad Hamu, u kojoj je u nedjelju poginulo stotinjak osoba, a deseci su ranjeni. Hama je pobunjenički grad u središnjem dijelu Sirije, a ovim napadom nedjelja je postala jedan od najkrvavijih dana od početka pobune sredinom ožujka. Sirijska vojska poduzela je ofenzivu na još nekoliko gradova pa je broj mrtvih veći od 120

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da je 'duboko šokiran' sirijskom vojnom ofenzivom u Hami. Ministar je Damasku zaprijetio novim sankcijama.

'Njemačka vlada traži od predsjednika Bašara al-Asada da odmah prekine nasilje protiv mirnih prosvjednika. Ako ne pokaže spremnost za promjenu metoda, poduzet ćemo nove sankcije s našim europskim partnerima', dodao je.

On je dodao da je Njemačka i dalje apsolutno uvjerena da Vijeće sigurnosti UN-a mora reagirati na nasilje.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je 'zaprepašten' informacijama o mrtvima nakon napada sirijske vojske na pobunjenički grad Hamu.

Ministar je u priopćenju istaknuo da 'takva akcija na civile koji su tjednima masovno i mirno prosvjedovali nema nikakvog opravdanja'.

'Taj napad je dio koordinirane akcije u nekoliko gradova kako bi se pokušalo odvratiti sirijski narod od prosvjeda prije ramazana. Ti su napadi tim šokantniji jer se događaju uoči svetog mjeseca za muslimane', istaknuo je Hague koji je također od sirijskog predsjednika al-Asada tražio da odmah prekine napade na vlastiti narod.

Gdje ste sada...?

Zapad i SAD uveli su sankcije al-Asadu i njemu bliskim ljudima.Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal su prije nekolikotjedana uputile nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a kojim osuđujurepresiju i pozivaju na političke reforme u Siriji. No Kina i Rusija,stalne članice VS-a, protive se izglasavanju tog teksta. Pokret protivrežima Bašara al-Asada u petak je tradicionalne prosvjede, koje održavaod ožujka, uperio i protiv šutnje međunarodne zajednice na njihovezahtjeve za demokratskim promjenama uz slogane 'Gdje ste sada vi,branitelji slobode'.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe također je 'najoštrije osudio nastavak represije u Siriji, posebice neprihvatljive uoči ramazana'.

'Francuska izražava najdublju zabrinutost zbog današnjih vojnih operacija u Hami, Deir Ez Zooru i Abu Kamalu, u kojima je smrtno stradalo više od 100 ljudi', stoji u priopćenju.

Šef francuske diplomacije također je rekao da njegova zemlja želi da Vijeće sigurnosti preuzme odgovornost i izjasni se.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražio je u nedjelju hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. jedinjenih naroda o Siriji gdje je više od stotinu ljudi ubijeno u vojnoj ofenzivi u gradu Hami.

'Tražimo od Vijeća sigurnosti UN-a da se hitno sastane i zauzme odlučno stajalište', rekao je ministar za kanal TG 2 i dodao da je također predložio 'sastanak veleposlanika Europske Unije u Damasku'.

'Režim je počinio jezivu represiju u kojoj je ubijeno više od sto ljudi', rekao je Frattini te dodao da 'Italija poziva na trenutačni prekid nasilja' uoči ramazana.

Nešto ranije Frattini je osudio ofenzivu sirijske vojske u Hami i pozvao režim predsjednika Bašara al-Asada da odmah prekine nasilje i pokrene dijalog s oporbom.

Oglasio se i Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta. 'Osuđujem vojnu intervenciju u Hami i drugim gradovima... Nasilje mora prestati odmah i režim mora početi prijenos vlasti', izjavio je u nedjelju navečer Buezk.

'Uporaba teškog naoružanja i pokolj nedužnih civila ničim se ne mogu opravdati. Sirijski režim i vojna hijerarhija moraju to razumijeti', dodaje u priopćenju Buzek, prvi dužnosnik iz Europske unije koji je reagirao.

Američki predsjednik Barack Obama zgrožen je nasiljem sirijskih vlasti prema vlastitome narodu u gradu Hami i obećao je s partnerima izolirati Bašara al-Asada.

'Izvješća iz Hame zastrašujuća su i pokazuju pravi karakter sirijskog režima', rekao je Obama, prenosi Reuters. 'Sirija će biti bolje mjesto kada u toj zemlji počne demokratska tranzicija. Idućih dana Sjedinjene Države nastavit će pritisak na sirijski režim i raditi s drugima u svijetu kako bismo izolirali al-Asadovu vladu i stali uz sirijski narod', rekao je Obama prema priopćenju Bijele kuće.