ZATVORENA OD 1994.

Marokanski kralj želi otvaranje granica s Alžirom

30.07.2011 u 19:46

Bionic
Reading

Marokanski kralj Mohamed VI. založio se u subotu za ponovno otvaranje kopnene granice s Alžirom, zatvorene od 1994., i normalizaciju odnosa između dvaju susjeda iz Magreba

'Mi smo za početak novog dinamičnog rješavanja svih otvorenih problema, kao pretpostavke za punu normalizaciju bilateralnih odnosa, uključujući i ponovno otvaranje kopnenih granica', kazao je kralj u govoru.

Kopnena granica između Maroka i Alžira zatvorena je 1994. nakon napada islamista na Marakeš (južni Maroko), za koji je Rabat optužio alžirsku tajnu službu.

'Ovim se isključuje svaka zatvorenost i otpor prema promjenama koji su protivni politici dobrosusjedskih odnosa, potrebi za integracijom Magreba i očekivanjima međunarodne zajednice i naše regije', rekao je Mohamed VI.

Rabat i Alžir razmijenili su posljednjih mjeseci posjete ministara, naznačujući moguće zatopljavanje odnosa, koje godinama opterećuje još neriješen problem Zapadne Sahare. Maroko upravlja tom bivšom španjolskom kolonijom od okupacije 1976. i nudi Sahari autonomiju pod svojim suverenitetom.

Front Polisario
, koji podupire Alžir, traži referendum o samoodređenju pod pokroviteljstvom UN-a, koji bi stanovništvu Sahare omogućio tri opcije: neovisnost, autonomiju pod marokanskim suverenitetom ili pripojenje Maroku.

U svom govoru u subotu, marokanski kralj također je pozvao na održavanje prijevremenih izbora za novi parlament, kako bi se iz redova stranke koja bi pobijedila na izborima mogao odrediti novi predsjednik vlade koji će, po novom, zakonu, imati mnogo veće ovlasti nego što su to imali dosadašnji premijeri.