IZ SAD-A U AUSTRIJU

Izručen bivši čuvar konc logora rođen u Srbiji

20.03.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države izručile su Austriji Josiasa Kumpfa (83), bivšeg čuvara nacističkog koncentracijskog logora rodom iz Srbije, priopćilo je austrijsko Ministarstvo pravosuđa

Glasnogovornica ministarstva Katharina Swoboda potvrdila je da je Kumpf u četvrtak izručen Beču. Prema navodima ministarstva, Kumpf je tijekom Drugog svjetskog rata bio čuvar u koncentracijskom logoru Sachsenhausen, kao i u logoru za prisilne radnike Trawniki u Poljskoj i sličnim logorima u Francuskoj.

U logoru Trawniki 1943. navodno je sudjelovao u strijeljanju 8.000 Židova, muškaraca, žena i djece. Kumpf je priznao da je bio čuvar u vrijeme strijeljanja.

Prema riječima zamjenika američke ministrice pravosuđa Rite Galvin, Kumpf je imao nalog pucati na logoraše u slučaju pokušaja bijega. Rođen u Srbiji, Kumpf je 1942. prišao nacističkoj SS jedinici.

Nakon rata živio je u Austriji, odakle je 1956. emigrirao u SAD i nastanio se u Wisconsinu. Američko državljanstvo dobio je 1964. godine.

U Milwaukeeju je otkrivena Kumpfova nacistička prošlost, koju je zatajio prilikom ulaska u SAD.

U intervjuu iz 2003. godine ustvrdio je da su ga njemački nacisti oteli iz Jugoslavije kada mu je bilo 17 godina, te su ga natjerali da služi kao čuvar u koncentracijskom logoru. Sudioništvo u zločinima uporno je negirao.