NEBO JE GRANICA?

Franak na rekordnim razinama prema dolaru i euru

29.07.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Švicarski franak u petak je na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo rekordno visoku razinu prema dolaru i euru, nastavljajući višetjedni uzlet jer se ulagači okreću sigurnim utočištima zbog zabrinutosti oko fiskalnih problema i slabog rasta u Sjedinjenim Državama i Europi

Dolar se tijekom dana spustio na rekordno nisku razinu od 0,78991 švicarskih franaka. Potom se blago oporavio na 0,79139 franaka, što znači da je na dnevnoj razini na gubitku 1,3 posto.

Njegovo slabljenje ubrzali su najnoviji podaci o rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju na godišnjoj razini od 1,3 posto, što je osjetno ispod očekivanja. Osim toga, američka vlada oštro je revidirala stopu rasta BDP-a za prvo tromjesečje na 0,4 posto, s prvotno objavljenih 1,9 posto.

Bojazni da bi se SAD mogao naći na rubu bankrota ako se ne podigne limit za državno zaduživanje do krajnjeg roka 2. kolovoza, do kada republikanci i demokrati moraju postići dogovor, povećavaju potražnju za sigurnim utočištem za kapital - švicarskim frankom.

Euro se također spustio na rekordno nisku razinu od 1,13131 franka, nakon čega se stabilizirao na 1,13470 franaka, što znači da je na dnevnom gubitku od 1,2 posto. Euro pritišću bojazni da novi paket pomoći za Grčku dogovoren prošli tjedan neće biti dovoljan da se spriječi širenje dužničke krize u eurozoni na druga veća gospodarstva.

Kao podsjetnik tržištima da se opasnostima od širenja krize u eurozoni ne nazire kraj najnovija je odluka agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's da razmatra snižavanje kreditnog rejtinga Španjolske. Kao razlog za razmatranje španjolskog rejtinga u agenciji navode nastavak poteškoća španjolske vlade s financiranjem, a najavila je da će eventualne promjene rejtinga, koji trenutno iznosi Aa2, vjerojatno biti ograničene na samo jedan stupanj. To je podiglo prinose na talijanske i španjolske državne obveznice i pogodilo euro.

Dolar je oslabio 0,7 posto prema jenu, na 77,2 jena, nakon što se ranije spustio na najnižu razinu u četiri mjeseca od 77,12 jena.

'Podaci o američkom BDP-u potvrđuju ono što smo sumnjali već neko vrijeme, a to je da će okončanje drugog kruga programa kvantitativnog popuštanja učiniti gospodarstvu što bi i kosilica tek niknutoj travi', kazao je Douglas Borthwick, izvršni direktor u Faros Trading u Stamfordu.