U DRUGOM TROMJESEČJU

Američki BDP porastao 1,3 posto

29.07.2011 u 20:46

Bionic
Reading

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju porastao za 1,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u petak tamošnje ministarstvo trgovine

Najveće svjetsko gospodarstvo u drugom je tromjesečju slabije raslo nego što se očekivalo, zahvaljujući slaboj osobnoj potrošnji koju je pogodio rast cijena benzina. Ekonomisti su očekivali da će rast u drugom tromjesečju iznositi 1,8 posto.

Ministarstvo je također oštro revidiralo naniže podatke o rastu u prvom tromjesječju. Prema revidiranim podacima rast BDP-a u tom je razdoblju iznosio 0,4 posto, dok je u prvotno objavljenim podatcima rast procijenjen u visini 1,9 posto.

Osobna potrošnja, na koju otpada oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti, oštro je usporila u drugom tromjesečju, zabilježivši rast od svega 0,1 posto, najniži od završetka recesije u SAD-u prije dvije godine. U prvom je tromjesečju potrošnja porasla za 2,1 posto.

Osim toga, ministarstvo je revidiralo naniže i stopu rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine, na 2,3 posto, s prethodno procijenjenih 3,1 posto. To ukazuje da je najveće svjetsko gospodarstvo počelo usporavati i prije utjecaja visokih cijena benzina te poremećaja u opskrbnom lancu nakon katastrofe u Japanu.