TADIĆ O KRIZI NA GRANICI

'Ako je Kosovo uvjet Srbiji za EU, reći ćemo - ne!'

29.07.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, ekskluzivno za B92, da informacije kojima raspolaže govore da su kriminalne strukture na Kosovu, povezane i sa Srbima i Albancima, odgovorne za paljenje Jarinja. Tadić je dodao da je dobro poznato da kriminalne strukture na Kosovu imaju snažne veze s establišmentom u Prištini

Boris Tadić u intervjuu za B92 ističe da je najvažnije istražiti tko je palio Jarinje, jer je taj čin u potpunoj suprotnosti s interesima Srbije i nije nemoguće da ga je inicirao netko iz Prištine.

'Treba pažljivo ispitati tko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prijelaz na kojemu su Srbi imali potpunu jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prijelaz koji nije predstavljao nikakav problem praktično u tom trenutku i onaj carinski prijelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji', kaže predsjednik Srbije.

On ističe da Srbiji nije bilo u interesu da se takvo što dogodi, jer je nakon paljenja prijelaza Jarinje međunarodna pozicija Srbije oslabljena istog trenutka.

'Ja vjerujem da će istražne institucije otkriti tko je to uradio, ali ono što je nedvosmisleno jest da ti ljudi nisu došli s ove strane administrativne linije, dakle nisu došli iz pravca centralne Srbije nego su došli s one strane administrativne linije', izjavljuje Tadić.

Predsjednik Tadić je za B92 oštro govorio u o ulozi američkog veleposlanika u Prištini Christophera Della u posljednjim događanjima na sjeveru Kosova.

'Iznenađujuće je da na Kosovu politiku provodi tamošnji ambasador SAD-a koji se, ne jednom, istaknuo u svojim radikalnim izjavama... To je činjenica koju moramo uzeti u obzir, što ne znači da cjelokupna američka administracija stoji iza ovakve akcije što se vidi iz izjave veleposlanice Mary Warlick i predstavnika SAD-a nakon početka ove krize, kao i izjava predstavnika EU-a', izjavljuje predsjednik Srbije.

On kaže da će se na kraju cijelog procesa jasno vidjeti tko je imao kakvu ulogu. Izrazio je žaljenje zbog pogibije albanskog policajca.

'Ali s druge strane imamo i ranjavanje ljudi, običnih građana, imamo proizvođenje krize koja je mogla imati nesagledive posljedice i ja očekujem da će međunarodne istražne organizacije i naše također istražiti tko je imao kakvu ulogu u čitavom ovom procesu koji je mogao porušiti jednu krhku stabilnost i mir koji vlada na Kosovu', navodi Tadić.

Predsjednik Srbije ističe da administracija u Prištini ne donosi takvu vrstu odluka, kao što je slanje specijalnih jedinica ROSU na prijelaze na sjeveru Kosova, niti će ih ubuduće donositi samostalno.

'Ne EU ako je Kosovo uvjet'

Boris Tadić navodi i da za trenutačnu situaciju na sjeveru Kosova 'odgovornost zbilja nema Srbija'.

'Mi smo mirno pregovarali sve vrijeme s najboljom nadom da ćemo pronaći rješenje i nismo željeli blokirati proces što smo i dokazali rješenjima koja su već postignuta u pregovaračkom procesu. Stvarna namjera je bila ta da se problemi oko nalaženja rješenja za carinski pečat instrumentaliziraju za promjenu situacije na sjeveru Kosova', kaže Tadić.

Boris Tadić dodaje i da ako se ikada Kosovo postavi kao uvjet za ulazak Srbije u EU, da će odgovor Srbije biti 'ne'.

'Taj odgovor vrlo je jednostavan. Ja sam predsjednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obavještavam svoje europske partnere', kaže Tadić za B92.