KRIZA U BANJALUCI

Bacio tri bombe na policiju da spriječi deložaciju

29.07.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Policija u Banja Luci u petak je teškom mukom svladala Vojina Galića kojega su sudski izvršitelji kanili deložirati iz kuće nakon što je sud proglasio ništavnom zamjenu imovine obavljenu tijekom rata

Gotovo sat vremena nakon što su iz obiteljske kuće u kojoj stanuje Vojin Galić u Banjaluci bačene tri bombe na sudske izvršitelje, pripadnike sudske i redovne policije, pri čemu su dvije bombe eksplodirale, kriza je okončana predajom Galića, koji je odvezen vozilom Hitne pomoći.

Policija je demantirala medijska izvješća prema kojima su ozlijeđene dvije osobe, navodno djelatnici sigurnosnih službi.

U tijeku je očevid u Ulici Mirka Kovačevića u banjalučkom naselju Obilićevo. Incident se dogodio u 10.30 sati.

Nezavisne novine doznaju od Daneta Čankovića, predsjednika Udruženja 'Zajedno do istine', da su bombe lažne i da nisu mogle nikoga ozlijediti.

Galić je, dodaje Čanković, dan ranije iskazao spremnost na mirno rješenje problema, ali je danas reagirao kada je policija navodno počela provaljivati u stan.

Novinarima je rekao i da je deložacija odgođena do daljnjeg te da će Galićeva supruga ostati u spornoj kući.

Vojin Galić, koji je prilikom prošlogodišnjeg pokušaja deložacije zaprijetio da će se spaliti benzinom, izjavio je ranije da bez obnove postupka neće dozvoliti nikakvu deložaciju jer se, kako je naveo, ima pravo braniti od pravnog nasilja.

'Neću dozvoliti nasilnu deložaciju po cijenu vlastitog i tuđeg života i ako bi me netko na prevaru, lukavstvom ili na drugi način pokušao izbaciti iz kuće, kunem se Bogom i mojim unucima da se usred Banjaluke mogu desiti Markale 3 i Ulica Vase Miškina', poručio je Galić.

Galić tvrdi da mu je kuća u Sarajevu oteta na osnovi naredbe Kriznog štaba Stari grad Sarajevo 1992. godine, koju je potpisao tadašnji predsjednik Kriznog štaba Said Čajić.

Obitelj Galić zamijenila je 1994. godine svoju imovinu u Sarajevu za imovinu obitelji Maglajlija u Banjaluci.

Nasljednici obitelji Maglajlija 2001. godine podnijeli su tužbu za raskid ugovora o zamjeni nekretnina. U tijeku postupka preminuo je odvjetnik tužene obitelji Galić, kao i njegova sestra, koja je zamijenila kuću, a preminula je i vlasnica imovine u Banjaluci, dok je njena nasljednica obnovila postupak.

Osnovni sud Banjaluka ne prekida postupak i 2007. godine donosi presudu o raskidu ugovora, nakon čega obitelj Galić ulaže žalbe na izvršenje, traži obnovu postupka, na što sud ne odgovara.