Svijet TEŽAK UDARAC ZA PROTUGADAFIJEV POKRET

Vojnog vođu libijske oporbe ubili pobunjenici?

Čelnik libijskog pokreta otpora Gadafijevom režimu jučer je objavio da je vrhovni zapovjednik pobunjeničke vojske, general Abdul Fattah Younes, likvidiran u Bengaziju skupa s dva svoja pukovnika

Okolnosti njihovog ubojstva i dalje su misteriozne. New York Times piše da je riječ o jednom od najtežih udaraca za pobunjenike protiv diktatora Moamera Gadafija u sad već skoro pola godine građanskog rata.

General Younes bio je dugogodišnji prijatelj Gadafija i jedan od ključnih ljudi u njegovom režimu – samim time i jedan od najvećih prebjega kada je još u veljači odlučio podržati pobunjenike koncentrirane u Bengaziju. Prije toga, u Gadafijevom represivnom aparatu bio je šef specijalnih postrojbi i ministar unutarnjih poslova.

Očekivanu verziju, po kojoj su Younesa ubili Gadafijevi pristaše, remeti informacija da je general prije atentata pozvan u Bengazi pred istražni odbor. Premda je jedan od atentatora uhićen, kruže informacije da se Younesa i njegovu obitelj sumnjičilo za održavanje veza s obitelji zakletog neprijatelja Gadafija.

Mediji pišu da Younes nikada nije stekao bezrezervno povjerenje i autoritet nad pobunjeničkim snagama, jer su ga neki optuživali da je režimski kontraagent. To je teza kojom barata i Gadafijev medijsko-propagandni stožer.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još