TEŽAK UDARAC ZA PROTUGADAFIJEV POKRET

Vojnog vođu libijske oporbe ubili pobunjenici?

29.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Čelnik libijskog pokreta otpora Gadafijevom režimu jučer je objavio da je vrhovni zapovjednik pobunjeničke vojske, general Abdul Fattah Younes, likvidiran u Bengaziju skupa s dva svoja pukovnika

Okolnosti njihovog ubojstva i dalje su misteriozne. New York Times piše da je riječ o jednom od najtežih udaraca za pobunjenike protiv diktatora Moamera Gadafija u sad već skoro pola godine građanskog rata.

General Younes bio je dugogodišnji prijatelj Gadafija i jedan od ključnih ljudi u njegovom režimu – samim time i jedan od najvećih prebjega kada je još u veljači odlučio podržati pobunjenike koncentrirane u Bengaziju. Prije toga, u Gadafijevom represivnom aparatu bio je šef specijalnih postrojbi i ministar unutarnjih poslova.

Očekivanu verziju, po kojoj su Younesa ubili Gadafijevi pristaše, remeti informacija da je general prije atentata pozvan u Bengazi pred istražni odbor. Premda je jedan od atentatora uhićen, kruže informacije da se Younesa i njegovu obitelj sumnjičilo za održavanje veza s obitelji zakletog neprijatelja Gadafija.

Mediji pišu da Younes nikada nije stekao bezrezervno povjerenje i autoritet nad pobunjeničkim snagama, jer su ga neki optuživali da je režimski kontraagent. To je teza kojom barata i Gadafijev medijsko-propagandni stožer.