ODGOĐENO VIJEĆE SIGURNOSTI

Jeremić 'preskočio' let za New York

28.07.2011 u 08:05

Bionic
Reading

Konzultacije u Vijeću sigurnosti UN-a o Kosovu pomaknute su s prijepodnevnog termina na popodnevni, po američkom vremenu. Do promjene termina došlo je jer se srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić sinoć na londonskom aerodromu Heathrow iz 'tehničkih razloga' nije mogao ukrcati na let za New York, saznaje Blic iz diplomatskih izvora u New Yorku

Iz kabineta ministra Jeremića nije odgovoreno na upit novinara Blica o kakvim je 'tehničkim problemima' riječ. Potvrdili su tek da bi ministar danas trebao biti prisutan na konzultacijama koje je Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo na zahtjev Srbije zbog događaja na Kosovu.

Nakon kaotične večeri na sjeveru Kosova Tanjug je javio da je noćas postignut dogovor zapovjednika KFOR-a i predstavnika srpske vlade. Prema tom dogovoru, kontrolu na administrativnom prijelazu Jarinje do daljnjega će obavljati isključivo KFOR. Pripadnici američkog kontingenta u sastavu KFOR-a noćas su osiguravali i raščišćavali teren te gasili požar koji su na Jarinju, Molotovljevim koktelima, izazvali maskirani srpski mladići. Oko jedan sat iza ponoći u gašenju požara pridružili su im se i vatrogasci iz Leposavića.

Glasnogovornik KFOR-a istaknuo je da će jedinice KFOR-a na prijelazu Jarinje obavljati kontrolu prije svega da bi se spriječio šverc oružja. Istaknuo je i da će svi koji koriste prijelaz Jarinje dok se on ne obnovi biti upozoreni da to čine na vlastitu odgovornost. Dodao je da na prijelazu Brnjak, za razliku od Jarinja, gdje će biti prisutan samo KFOR, ostaju i pripadnici kosovske policije.