NEGIRANJE DRŽAVOTVORNOSTI BIH-A

Inzko zabrinut zbog destabilizirajuće Dodikove izjave

27.07.2011 u 23:07

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko izrazio je zabrinutost zbog izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima se, kako se tvrdi, negira državnost BiH

U priopćenju za javnost iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ocjenjuju se destabilizirajućim Dodike izjave kojima se Bosna i Hercegovina karakterizira kao državna zajednica koja svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta.

'U Ustavu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno se navodi da 'Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država. Entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom BiH, dok je BiH nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, s modificiranom unutarnjom strukturom', navode iz OHR-a.

Iz međunarodne uprave u BiH su pojasnili da Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav 'suverenitet' entiteta, te da ovlasti entiteta nisu ni na koji način izraz njihove državnosti, već proizilaze iz ove raspodjele ovlasti iz Ustava BiH.

'Bosna i Hercegovina je suverena država. Mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje', navodi OHR i poziva sve strane u BiH da se suzdrže od destabilizirajućih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom.

Pet ministara srednjobosanske županije preuzelo dužnost

Petero od deset ministara iz ranijeg saziva Vlade srednjobosanske županije u kojima su i ministri iz HDZ-a BiH u srijedu je ponovno preuzelo dužnosti nakon što je novu Vladu koju su izabrale stranke okupljene oko SDP-a nelegalnom ocijenio Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Premijersku poziciju preuzeo je Bajro Makić, raniji ministar gospodarstva dok su ministri iz HDZ-a i Stranke demokratske akcije preuzeli svoje ranije pozicije. Osim starih funkcija, ministri će obnašati i još po jednu ministarsku funkciju, budući da nedostaju petorica ministara iz staroga saziva koji odlaze na nove položaje.

Na stare pozicije vratili su se prijašniji ministri obrazovanja, pravde, unutarnjih poslova, te šumarstva i vodoprivrede.

Kako su najavili iz Vlade, u starom sazivu preispitat će se odluke koje je donijela vlada uspostavljena u svibnju.

Vlada u tehničkom mandatu u Srednjobosanskoj županiji koju čine ministri HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH nastavit će raditi do postizanja političkog dogovora oko uspostave nove vlasti ili pak odluke Ustavnoga suda o prigovorima Hrvata da je povrijeđen njihov vitalni interes.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave ocijenio je nelegalnom vladu Srednjobosanske županije koju čine predstavnici SDP-a BiH, Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak te Hrvatske stranke prava BiH koja u tamošnjoj županijskoj skupštini nema niti jednoga zastupnika.