NOVI POČETAK

Obama se direktno obratio Irancima

20.03.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama poduzeo je u četvrtak navečer povijesnu inicijativu i direktno se obratio iranskim čelnicima, izražavajući želju za premošćivanjem 30 godina dugog sukoba i najavljujući novi početak u odnosima dviju zemalja čiji će temelj biti diplomacija, a ne prijetnje, izvještavaju u petak ujutro svjetske agencije

ZAGREB - Obamina video poruka, tijekom koje je prikazan prijevod na farsi, upućena je povodom iranske Nove godine.

"Htio bih se izravno obratiti iranskom narodu i njegovim čelnicima. U doba novih početaka, htio bih jasno govoriti iranskim vođama", kazao je na početku poruke Obama u kojoj nudi perspektivu "budućnosti u kojoj će stare podjele biti premošćene", prenosi Reuters.

"Među nama postoje ozbiljne nesuglasice koje su s vremenom postale sve ozbiljnije. Moja je administracija odlučna da se s njima pozabavi diplomatskim putem...prijetnje neće unaprijediti taj proces", kazao je Obama.

Istaknuo je da ako je njegova administracija odlučna "tražiti iskren dijalog utemeljen na obostranom poštovanju", iranski režim ima "izbor" to isto učiniti.

Ne spominjući izričito iransku potporu terorizmu ili razvoj nuklearnog programa, što je SAD-u trn u oku godinama, Obama je poručio da Islamska Republika Iran neće "ni terorizmom ni oružjem" zauzeti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici, već miroljubivim djelovanjem koje je odraz istinske veličine iranskog naroda i civilizacije.

Iran je, kako javlja AFP iz Teherana, s naklonošću i odobravanjem u petak primio poruku američkog predsjednika, ali očekuje konkretne poteze kako bi se popravile "greške iz prošlosti".

"SAD treba priznati svoje greške iz prošlosti i popraviti ih kako bi ostavili sa strane nesuglasice između dviju zemalja", kazao je Ali Akbar Javanfekr, savjetnik za tisak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

"U svojoj je poruci predsjednik Obama govorio o Norouzu i ponovnom rađanju prirode s dolaskom proljeća - to bi trebala biti lekcija za sve nas koji želimo iskoristiti priliku da unesemo nove promjene", istaknuo je Javanfekr.

Iz Bruxellesa se povodom Obaminog obraćanja Iranu oglasio i Javier Solana, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, i pozdravio taj potez obnove odnosa između SAD-a i Irana.

Izrazio je nadu, prenosi AP, da će Iranci "obratiti pažnju" na Obaminu "konstruktivnu" poruku koja bi mogla "udahnuti novi život u međunarodne napore" glede pitanja Irana.