SKOPSKO-OHRIDSKI RAT

Makedonci sami sebi upropaštavaju turizam

30.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Dok se na osiromašenom svjetskom turističkom tržištu vodi ljuti boj za svakog gosta, primjer iz Makedonije pokazuje što se događa kad se u turizam umiješa – politika

Naime, od početka ljetne turističke sezone u medijima pod kontrolom vladajuće stranke VMRO-DPMNE pojavljuju se izvještaji iz Ohrida u kojima se najpoznatije turističko mjesto u Makedoniji prikazuje kao preskupo leglo kriminala, nepismenosti i, što bi se po zrćanski reklo, Sodome i Gomore.

Tako u posljednje vrijeme možemo čitati da su tulumi duž obale Ohridskog jezera, bez obzira svira li turbo folk ili techno, prepuni lošeg ecstasyja koji će policija, prijete, masovno zaplijeniti. Noćenje u ohridskim hotelima je, prema istim izvorima, ove godine ekstremno poskupjelo, kao i kava i ostali osvježavajući napici na plažama i u kafićima. Domaći turistički radnici, izvješćuju provladini mediji, pritom plaćaju djelatnike na crno i odbijaju platiti porez, zbog čega su porezni inspektori svaki dan masovno na plažama. Ekstremno provladina televizija Sitel otišla je toliko daleko da prozove Ohrid kao grad koji – nema knjižnicu!?

Hotelijeri i turističke agencije iz Ohrida su se nedavno organizirali i na tiskovnoj konferenciji ustvrdili da je na djelu propaganda protiv Ohrida kao turističke destinacije, koju već godinama pokreću skopske turističke agencije s ciljem da odvuku turiste u Grčku i druge ljetne destinacije.

Vijesti TV Sitel u kojima je emitiran prilog o tome da Ohrid nema knjižnicu

Lokalna vlast pak podiže to pitanje na političku razinu – tvrdi da propagandu vrši vladajući VMRO-DPMNE zbog toga što je na vlasti u Ohridu najjača oporbena stranka na nacionalnoj razini, Socijaldemokratski savez Makedonije. Tu tvrdnju potkrepljuju činjenicom da su, tijekom pohoda inspekcija duž ohridske obale, izrečene kazne i članovima obitelji nekih pripadnika lokalne vlasti koji su optuženi za ilegalni obiteljski biznis.

Gradonačelnik Ohrida Aleksandar Petreski u svojoj kolumni u dnevnom listu Dnevnik ironično poziva glasače VMRO-DPMNE-a da podrže domaću ekonomiju i dođu u Ohrid, jer 'ionako se 90 posto prihoda lokalne vlasti slijeva u državnu blagajnu koju kontrolira vladajuća stranka'.

S druge strane, oni koji nisu opterećeni političkim pitanjima kritiziraju orijentaciju lokalne vlasti masovnom turizmu, turbo folku koji trešti iz svake diskoteke, pivskim festivalima na kojima su glavne zvijezde i dalje Riblja čorba te nastupu Davida Guette koji bi trebao strpati 'urbane' turiste u jedan tor.

Ukratko, ništa što nam već nije nepoznato, uz to da, za razliku od Makedonaca, živimo u državi u kojoj je najpopularniji ministar upravo – ministar turizma.