OŽIVIO TERITORIJALNI SPOR

Seul ne jamči sigurnost japanskim zastupnicima

27.07.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak upozorio je japanske parlamentarce koji kane proputovati pokraj otočića koje svojataju i Južna Koreja i Japan, da im ne može jamčiti sigurnost, rekao je u srijedu jedan dužnosnik

Stari teritorijalni spor Tokija i Seula oživio je pošto je južnokorejska zrakoplovna kompanija Korean Air letjela iznad otočića na koje obje zemlje polažu pravo.

Korean Air je 16. lipnja izveo probni let Airbusom A380 za južnokorejske poduzetnike i novinare. Tijekom probe, letjelica je nadletjela otoke u Japanskom moru koji su predmet spora i koje Južnokorejci zovu Dokdo a Japanci Takeshima.

Tokio je zauzvrat naredio svojim diplomatima da mjesec dana ne lete zrakoplovima Korean Aira.

Četvero japanskih zastupnika iz Liberalne demokratske stranke (PLD), oporbene konzervativne stranke, najavili su posjet otoku Ulleungu, na južnokorejskom teritoriju, koji je najbliži Dokdu, što je naljutilo južnokorejske čelnike.

Lee je na sjednici vlade u utorak zatražio da se Tokio upozori kako Seul 'ne može jamčiti sigurnost parlamentarnim zastupnicima' i zatražio od njih da otkažu posjet, rekao je glasnogovornik presjednikova ureda.

Južna Koreja, japanska kolonija od 1910. do 1945., želi ojačati utjecaj na tim otočićima koje ustvari kontrolira.

Napetost se pojačala otkako je Tokio u ožujku odobrio izdavanje školskih udžbenika u kojima se navodi da je to japanski teritorij.