ZADAH PROŠLOSTI U SRBIJI

HNV upozorava na neistinito izvještavanje o Hrvatima

26.07.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Odbor za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata u Srbiji priopćio je u utorak da se o Hrvatima u pojedinim srbijanskim medijima još uvijek piše 'jednostrano i tendenciozno' što za posljedicu ima stvaranje negativne slike o njima

Odbor je reagirao na izvješće regionalne RTV postaje 'Yu Eco' s konferencije za novinare Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV), u kojemu je početak kampanje za popis stanovništva predstavljen kroz prizmu pitanja o pripadnosti Bunjevaca, premda to nije bila tema konferencije za novinare.

'Gledatelji iz TV priloga nisu mogli saznati koji je cilj naše kampanje i koji su razlozi za njezino pokretanje, već je emitirana izjava predstavnice Bunjevačkoga nacionalnoga vijeća (BNV) koja je 'HNV optužila za asimilaciju Bunjevaca', navodi se u priopćenju Odbora.

U Hrvatskom nacionalnome vijeću u ponedjeljak je na konferenciji za novinare objavljen početak kampanje pod sloganom 'Izjasni se Hrabro' čiji je cilj ohrabriti Hrvate da se slobodno očituju o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Odbor za praćenje incidenata pri HNV-u konstatira da izvještavanje 'Yu eco televizije' podsjeća na medijski tretman koji je postojao u vrijeme Slobodana Miloševića, dok je urednik subotičke RTV 'Yu Eco' odgovorio kako priopćenje Odbora za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata shvaća kao 'otvoreni pokušaj pritiska i utjecaja na uređivačku politiku te medijske kuće'.

Odbor za praćenje manjinskih prava Hrvata novo je tijelo HNV-a čiji je cilj sustavno praćenje slučajeva kršenja ljudskih i manjinskih prava hrvatske zajednice.