Svijet (NE)ZADUŽIVANJE SAD-A

Dolar na rekordno niskim razinama prema franku

Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu u odnosu na švicarski franak jer ulagači ne vide naznake skorog dogovora u SAD-u u vezi povećanja razine zaduživanja države

Dolar se tako nakratko spustio na novu rekordno nisku razinu od 0,7997 franaka. Potom se stabilizirao na 0,8030 franaka, no i dalje je na dnevnom gubitku od 0,4 posto.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, konkurentskom sigurnom utočištu. Spustio se tako na 77,88 jena, najnižu razinu od sredine ožujka.

Slabljenje dolara prema drugim valutama potaknulo je pak jačanje eura za jedan posto prema dolaru, na najvišu razinu u tri tjedna od 1,4520 dolara.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da bi izostanak povećanja limita zaduživanja SAD-a mogao ozbiljno naštetiti gospodarstvu, čime je potaknuo daljnje prodaje dolara.

'Ne postoje naznake da će dogovor demokrata i republikanaca biti brzo okončan. Tržište postaje sve nervoznije oko tog pitanja koje bi trebalo biti riješeno do 2. kolovoza', rekao je valutni strateg You-Na Park iz frankfurtskog Commerzbanka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još