PRVI KORACI

Sirijska vlast priprema zakon za legalizaciju stranaka

26.07.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Nakon četiri mjeseca krvavih sukoba i pobune, sirijska je vlast završila nacrt zakona prema kojem će biti moguće osnovati i druge političke stranke osim vladajuće Baaz, ali neće biti dozvoljene one s religijskom ili etničkom osnovom

Stranka Baaz sirijskoga predsjednika Bashara al Asada, koja je na vlasti od vojnog udara 1963. i vlada željeznom rukom, mogla biti konačno dobiti konkurenciju.

Ipak, neće biti moguće osnovati stranke s vjerskom političkom platformom (Muslimanska braća tako ostaju proskribirana) ili one koje će vršiti diskriminaciju na temelju spola, rase ili etničke pripadnosti, te neće moći biti vezane, ni pravno ni ekonomski, na političke snage izvan Sirije.

Mjera pokušava okončati četiri mjeseca teških i krvavih sukoba koje su već odnijele tisuću žrtava, mahom iz redova opozicije, a koja traži političke reforme, ali i pad vladajućeg režima kao u Tunisu ili u Egiptu.

Bashar al Asad obećava političke reforme već 11 godina otkada je naslijedio oca. A prošloga je 19. lipnja, potaknut tenkovima svojega brata Mahera koji pucaju na civile i tisućama Sirijaca (preko deset tisuća)  izbjeglih u Tursku, obećao zakon o političkim strankama.