BRITANSKI ZAOKRET

Gadafi može ostati u Libiji, pod uvjetom da odstupi

26.07.2011 u 12:32

Bionic
Reading

Velika Britanija je spremna prihvatiti politički dogovor u Libiji, prema kojem bi pukovnik Moamer el Gadafi mogao ostati u zemlji nakon što napusti svoj položaj, kazao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, prenosi The Guardian

William Hague je jučer u Londonu nastupio u društvu francuskoga kolege Alaina Juppéa koji je bio još opušteniji kada je riječ o budućnosti libijskoga lidera, a britanski ministar misli da je važno da se postigne dogovor prije početka ramazana 1. kolovoza, kada bi nastupilo primirje, odnosno da je budućnost pukovnika Moamera Gadafija pitanje libijskoga naroda.

'To što će se dogoditi Gadafiju je stvar libijskog naroda, ali što god da se dogodi, on mora napustiti vlast', kazao je Hague, dodavši da pukovnik Gadafi ne smije više nikad biti u mogućnosti zaprijetiti libijskim civilima ili destabilizirati svoju zemlju nakon što napusti vlast.

Hague ipak misli da bi najbolje bilo da Gadafi napusti Libiju kako bi postalo jasno da Libijici više ne moraju živjeti u strahu od njega.

Izvori koje je konzultirao The Guardian kažu da nema pukotina u britanskoj politici prema Libiji, iako je na početku kampanje protiv Gadafija premijer David Cameron ultimativno zatražio da pukovnik napusti zemlju.

Izgleda da mimoilaženja ipak ima, jer španjolski dnevnik El País izvještava o tajnim susretima Gadafijevih predstavnika i predstavnika američke vlade koji traže izlazak iz situacije koji bi podrazumijevao pukovnikov ostanak u zemlji.

Zanimljivo, kao da svi zaboravljaju da protiv Gadafija postoji uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICC).

Čak i libijski pobunjenički vođa Mustafa Abdel Jalil kaže da bi Gadafi i njegova obitelj mogli ostati u zemlji, ako napusti sve poluge vlasti. U razgovoru za The Wall Street Journal on priznaje da vodeće zemlje NATO-a (SAD, Velika Britanija i Francuska) navodno odustaju od isporučivanja Gadafija Međunarodnom sudu.

Juppé je pak kazao da je zajednički cilj njegove zemlje i Velike Britanije da Gadafi napusti svoje položaje, da razoruža sve svoje jedinice i da se preda, a da će o njegovoj budućnosti odlučiti sami Libijici. No u tome je problem, jer u Libiji nemali broj građana odnosno plemena i dalje podržava pukovnika i vođu revolucije, pa bi ostanak ili pak odlazak Gadafija mogli pokrenuti građanski rat do istrebljenja.

Hague i Juppé pokazuju i da nemaju baš isto mišljenje oko toga mora li Gadafi pred sud. Juppé je kazao da je važno istaknuti kako nitko nije izuzet od odgovornosti za kaznena djela ili ratne zločine.

Hague to pitanje preskače, odnosno kaže kako je britanska vlada na strani ICC-a. Ali prijelazno vijeće u Libiji je jasno kazalo da će Gadafija, ukoliko ga ulove živoga, predati Den Haagu.

The Guardian zaključuje kako će Britanci nagovoriti Gadafija da ode u neku zemlju koja ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Britansko ministarstvo obrane je kazalo da Gadafi i dalje tajno radi na postavljanju raketa za dugi domet i da su one bile legitiman cilj u napadima britanskih zračnih snaga.

Zato je i opravdan napad na stožer Bab al-Aziziyah u Tripoliju u kojem se Gadafi ne samo skriva i upravlja režimom već i zapovijeda u svojim ratnim operacijama.