POLICIJA REVIDIRALA BROJKE

Broj žrtava u Norveškoj službeno smanjen na 76

25.07.2011 u 17:49

Bionic
Reading

Prema BBC-ju, novi podatak norveške policije govori da je u Oslu ubijeno 76 osoba

Policija kaže, a BBC prenosi, da je potvrđen broj da je broj mrtvih manji od onoga što se do sada govorilo i da je to 76 osoba, međutim, nije pojašnjeno kako se došlo do nove brojke.

Policija kaže da je osam osoba ubijeno u atentatu autobombom pred sjedištem vlade te da je 68 mladih ubijeno u pokolju na otoku Utoya.

Anders Behring Breivik priznao je da je počinio oba zlodjela, ali je danas pred sudom kazao da se smatra nevinim. Tužiteljstvo ga tereti za čin terorizma.

Breiviku osam tjedana pritvora uz potpunu izolaciju

Norveški sudac odredio je u ponedjeljak da će Breivik, koji je priznao da je u petak ubio najmanje 93 osobe u Norveškoj, biti stavljen u privremeni pritvor na osam tjedana i to u potpunu izolaciju, a pritvor se može i produljiti, objavio je sud u Oslu.

Na saslušanju osumnjičeni je priznao činjenice ali je kazao da nije kriv već da je želio obraniti svoju zemlju i Europu od islama i marksizma, rekao je novinarima sudac Kim Heger nakon prvog saslušanja koje je bilo zatvoreno za medije i javnost, dok je ispred suda čekalo više od 100 novinara.

Sudac je kazao da je Breiviku odredio potpunu izolaciju, uz zabranu novina, svih posjetitelja osim odvjetnika, te pisama.

Dodao je da je osumnjičeni spomenuo još dvije skupine svojih suradnika. 'Optuženi je danas dao iskaz u kojem spominje neke stvari koje traže dodatne istrage, uključujući da postoje 'još dvije ćelije unutar naše organizacije', rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Iako je najavljivao da će se u sudnici pojaviti u uniformi, Breiviku to nije dopušteno.