NOVA NADA ZA BELGIJU

Načelni dogovor za postizanje vlade u Bruxellesu

25.07.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Politička klasa u Belgiji je, na opće iznenađenje i 404 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora, što tu zemlju pretvara u svjetskog rekordera funkcioniranja bez vlade, poručila da je postigla načelni dogovor prema kojemu će u drugoj polovini kolovoza pokušati dogovoriti novi kabinet

Osam stranaka, četiri valonske i četiri flamanske, postigle su dogovor kojim bi se trebalo ostaviti van igre secesionističku flamansku stranku N-VA, Novi flamanski savez, doduše najjaču stranku u Belgiji.

Dogovor je došao nakon prilično tvrdoga govora kralja Alberta II u povodu nacionalnoga blagdana kojim je obilježeno 180 godina od inauguracije kralja Leopolda I 1831. godine. Kralj je kazao da je očekivao da će ovaj 21. srpnja moći govoriti pred novom vladom i da se, kao Belgijanac, srami zbog stanja u zemlji.

Kralj uopće nije krio svoju frustraciju ni ljutnju zbog izgubljenih 14 mjeseci natezanja pa je kazao da će, osim prava koje mu dopušta Ustav, a koje je dosad iskoristio: biti informiran i animirati, aktivirati i treće - upozoriti.

Albert II.+ je kazao: 'Kao i velik broj Belgijanaca, nesretan zbog najdužeg razdoblja koje se može pamtiti bez legalne vlade, postajem solidaran s narodom koji ne shvaća političare koji ne mogu doći do kompromisa', te je upozorio da stanje može biti izuzetno štetno za demokraciju i za cijelu zemlju, ponajprije, jer će se pogoršati ekonomsko stanje i otežati uvjete života za mnoge.

Govor od srijede već je u četvrtak pokazao neke učinke. Političare je sazvao socijalistički valonski lider Elio di Rupo i dogovor je pao jer su flamanski demokršćani (CDV) odustali od pakta s N-VA, što omogućava formiranje koalicije koja će ipak imati potrebnu dvotrećinsku većinu parlamenta, kao i potrebnu većinu u Flamanskoj i u Valoniji, što je potrebno ukoliko dođe do bilo kakvih ustavnih promjena.

Lideri N-VA napadaju socijaliste i kažu da su frankofoni postigli što su htjeli, izgurati Flamance. To baš i nije točno jer će, održi li se ovakav dogovor, u koaliciji sudjelovati demokršćani, socijalisti, liberali i zeleni Flamanci.

Najprije će se raspravljati pitanje čvora Bruxelles-Hal-Vivoorde koji pokriva metropolu i sjedište kraljevstva gdje vlada dvojezičnost, pokušavajući odvojiti prava koje imaju Flamanci od prava koje imaju frankofoni Valonci u teritoriju geografski flamanskim. Budući da ima još jako mnogo otvorenih pitanja, nitko zapravo i ne zna koliko će točno trajati sami pregovori o formiranju nove vlade iako je konsenzus konačno postignut.