PRVO POJAVLJIVANJE U HAAGU

Goran Hadžić odbio se izjasniti o krivnji za ratne zločine

25.07.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić, uhićen nakon osam godina bijega pred optužbama za ratne zločine, prvi put se pojavio pred Haagom. Rekao je da je shvatio optužbe, ali se odbio izjasniti o krivnji

16:13 Odvjetnik Vladimir Petrović tražio je da se sjednica zatvori za javnost kako bi se Hadžić obratio sucu. Ta je sjednica trajala vrlo kratko te je rasprava završena.

16:10 Nakon što su mu pročitana njegova prava, Hadžić je upitan ima li pitanja, na što je on rekao da nema. Hadžića na prvom pojavljivanju brani odvjetnik po službenoj dužnosti Vladimir Petrović koji je rekao da je Hadžić pročitao i shvatio optužnicu te da je nije potrebno čitati pred sudom. Također, Hadžić je odlučio da se na današnjem ročištu neće izjašnjavati o krivnji.Ima rok od 30 dana da odluči kako će se braniti pred sudom, odnosno da se izjasni o krivnji. Ako to ne učini u roku od 30 dana, sud umjesto njega bilježi kao da se izjasnio da nije kriv. Taj se slučaj, naime, dogodio u slučaju Ratka Mladića.

16:05
Raspravu vodi južnokorejski sudac O-Gon Kwon. Hadžić je u svom predstavljanju pred sudom djelovao gotovo indiferentno te je uredno odgovarao na sve zahtjeve suca.

Hadžić je optužen za pokolj na Ovčari gdje je 1991. godine strijeljano 250 Hrvata iz vukovarske bolnice. U 14 točaka ga se tereti i za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba istrebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.