SMJENA ODGOVORNIH

U nesreći kineske željeznice 43 žrtve

24.07.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Kineske vlasti smijenile su u nedjelju trojicu zaposlenika željeznice nakon sudara dvaju brzih vlakova u kojem su, prema zadnjim objavljenim podacima, poginule najmanje 43 osobe, a javnost je počela propitivati sigurnost željezničkog prometa koji se u Kini ubrzano razvija

Sudar se dogodio kada je na prvi vlak na liniji od Pekinga do obalnog grada Fuzhou, koji se zaustavio vjerojatno zbog gubitka struje uzrokovanog udarom groma, naletio drugi vlak vozeći iz glavnoga grada pokrajine Zhejiang Hangzhoua također do Fuzhoua.

Spasilačke ekipe nastavile su raditi uz vatrogasce i mehanizaciju u potrazi za preživjelima te su izvukle dvojicu živih dječaka. Pronašle su dosad 43 poginule osobe.

Gotovo 200 ljudi je u bolnici, od kojih je 12 u kritičnom stanju, objavila je agencija Xinhua.

Ne zna se koliko je putnika bilo u vlakovima koji su se sudarili na mostu blizu grada Wenzhou u pokrajini Zhejiang, 1.380 kilometara južno od Pekinga.

Vlasti su smijenile voditelja željezničkog ureda u Shanghaiju i njegova zamjenika te predsjednika Komunističke partije u tom uredu, objavilo je ministarstvo željeznica.

Poprište nesreće posjetio je premijer Zhang Dejiang i obećao da će istraga utvrditi uzrok nesreće.
Među žrtvama su dva stranca, objavila je poluslužbena agencija China News Service.

Željeznica je najpopularnije prijevozno sredstvo u Kini za velike udaljenosti, a vlakovi su uobičajeno pretrpani, s oko 1.000 putnika.