DODIK OPTUŽUJE

‘Bošnjaci žele dominirati nad Srbima i Hrvatima’

24.07.2011 u 19:52

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u nedjelju bošnjačke stranke da pri uspostavi državnog Vijeća ministara pokušavaju ostvariti dominaciju nad Srbima i Hrvatima što onemogućava dogovora oko uspostave Vijeća ministara

‘Dok se načelo predstavljanja dva entiteta i tri naroda poštovao, ranije se i u težim uvjetima formirala vlast na razini BiH, ali danas političari iz Sarajeva nastoje promijeniti način uspostave zajedničkih organa’, rekao je Dodik.

U izjavi za novinare u Banja Luci dodao je da srpskoj strani pripadaju četiri pozicije u državnoj Vladi što su u posljednje četiri godine imale bošnjačke stranke. Po Dodiku Hrvatima treba pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

‘Vijeće ministara čine predstavnici konstitutivnih dijelova BiH i sve dok se skrnavi osnovno načelo daytonskog uređenja BiH nema potrebe da razgovaramo po načelu gluhih telefona’, dodao je čelnik RS-a.

Uz poticaj administracije SAD-a i EU-a, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić održali su u posljednjih deset dana dva susreta na kojima se razgovarao o ubrzanju uspostave državne vlasti. Sudionici su izrazili umjereni optimizam u pravcu postizanja dogovora o Vijeću ministara.