NACIONALNA TRAGEDIJA

Norveška oplakuje žrtve protuislamskog ‘križara’

24.07.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Misom u katedrali, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kraljevska obitelj, vlada i narod 4,8 milijunske Norveške oplakivali su u nedjelju 93 žrtve Norvežanina koji je počinjene napade ocijenio potrebnima u borbi protiv širenja islama i liberalne politike prema imigraciji te najavio da će svoje postupke objasniti u sudnici

Kralj Harald i premijer Jens Stoltenberg sudjelovali su u nedjelju na misi za žrtve u katedrali u Oslu, gdje je premijer emotivno govorio o žrtvama od kojih je neke i osobno poznavao.

‘To je nacionalna tragedija’, rekao je Stoltenberg.

Ljudi su u suzama polagali cvijeće i palili svijeće pred katedralom, a vojnici u zaštitnim prslucima patrolirali su u četvrti gdje se nalaze zgrade vlade.

U prvim komentarima objavljenima nakon uhićenja, Anders Behring Breivik (32), rekao je preko svoga odvjetnika da želi svoje postupke objasniti u ponedjeljak u sudnici. Zapovjednik policije Sveinung Sponheim potvrdio je novinarima da će Breivik moći govoriti u sudnici, no ne zna se hoće li to pojavljivanje biti zatvoreno za javnost ili ne.

‘On vjeruje da su napadi bili okrutni, ali u njegovoj glavi potrebni’, rekao je odvjetnik Geir Lippestad i dodao da je njegov branjenik priznao napad na kamp laburističke mladeži te prije toga ubojstvo sedam osoba u središtu Osla počinjene u petak. On ‘ne vidi da zaslužuje ikakvu kaznu’, rekao je Lippestad za televiziju NRK i objasnio kako Breivik tvrdi da je ‘želio promijeniti društvo i da je po njegovu mišljenju revolucija potrebna’.

Norveški parlament, raspušten do listopada, bit će ponovo sazvan radi održavanja komemoracije za žrtve. Lideri stranaka raspravljat će o utjecaju napada na kampanju za lokalne izbore u rujnu.

Norveška je dugo bila otvorena za useljenike, što je kritizirala populistička Napredna stranka kojoj je Breivik nakratko pripadao. U katedrali u Oslu, Britt Aanes, 42-godišnja svećenica rekla je da je Norvežane duboko pogodilo što je terorist Norvežanin.

‘S jedne strane dobro je da iza napada nije muslimanska skupina’, no napadač je ukazao na svu složenost imigracije i međuvjerskih pitanja za Norvežane koji su ‘malen i privilegiran narod. Moramo otvoriti oči i ne smijemo jednostavno misliti da svo bogatstvo možemo zadržati za sebe’.

Neki analitičari počeli su razmatrati nije li Norveška, usredotočena na prijetnju terorista povezanih s Al Kaidom, zanemarila prijetnje od domaćih ljudi.

‘Dok glavna teroristička prijetnja demokratskim društvima u svijetu stiže od islamskog ekstremizma, užasni događaji u Norveškoj podsjetnik su da je ekstremizam bijele krajnje desnice također velika, a moguće i rastuća prijetnja’, ocijenio je James Brandon s londonske ustanove Quilliam.

Protuvladini militantni izarsli u vlastitoj domovini počinili su slične napade. Primjerice u Sjedinjenim Državama Timothy McVeigh ubio je 168 osoba zabivši se kamionom bombom u Oklahoma Cityju 1995. godine.

Internetski portali i agencije objavili su u nedjelju izvatke iz Breivikova protuislamističkog manifesta od 1.500 stranica u kojem on objašnjava svoju nasilnu filozofiju te najavljuje planiran pokolj.