Svijet STANJE JE IZUZETNO TEŠKO

Njemački zajam do 100 milijuna eura libijskoj oporbi

Njemačka je u nedjelju najavila civilnu i humanitarnu pomoć do 100 milijuna eura libijskoj oporbi okupljenoj u Prijelaznom nacionalnom vijeću (TNC)

‘Zbog rata koji Moamer Gadafi vodi protiv vlastitog naroda, stanje u Libiji je iznimno teško’, objasnio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u priopćenju i dodao kako ‘Nedostaju sredstva za izgradnju potrebnih struktura i olakšanje deficita od medicinske opreme do hrane. Ljudi sve više pate, posebice na istoku Libije’.

U Libiji pet mjeseci traje građanski rat nakon pobune protiv Gadafija, koji je na vlasti dulje od 40 godina.
NATO-ova bombardiranja su spriječila pad gradova koje drže naoružani pobunjenici protiv Gadafija no nisu uspjeli srušiti režim.

Odluka o zajmu stiže nakon sastanka 16. srpnja u Istanbulu gdje su zapadni partneri i zemlje regije oporbu priznale kao legitimnu vlast u Libiji i time joj omogućili pristup vitalnim sredstvima.

Tijekom glasovanja rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Libiji, kojom se dopušta uporaba sile za zaštitu libijskih civila, Njemačka je bila suzdržana, a zatim je odbila sudjelovanje u NATO-ovim operacijama.
Njemačka je jedina zemlja EU i članica NATO-a koja je tako reagirala, što je izazvalo kritike nekoliko savezničkih zemalja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još