92 UBIJENIH

Napadač uhićen na Utoyi priznao da je pucao

24.07.2011 u 07:24

Bionic
Reading

Osumnjičenik uhićen nakon pokolja na norveškom otoku Utoya u subotu je priznao da je pucao, a policija je utvrdila da se eksploziv detoniran u središtu Osla nalazio u vozilu

Dužnosnik norveške policije Sveinung Sponheim u subotu je izjavio da je utvrđeno da se eksploziv detoniran u središtu Osla u petak nalazio u jednom vozilu te da je osumnjičeni za pokolj na otoku Utoya u okolici Osla priznao da je pucao. Sponheim je napomenuo da sada istražitelji nastoje utvrditi je li na otoku postojao i drugi napadač, kako sugeriraju neki očevici.

On je rekao kako policija još nije ‘potpuno sigurna’ da je uhićeni sam izvršio napade u kojem su život izgubile najmanje 92 osobe. ‘Ne mogu ni potvrditi i opovrgnuti da je umiješano više osoba’, rekao je Sponheim.
‘Osumnjičeni se predao po dolasku policije bez pružanja otpora. Pri uhićenju nije ispaljen niti jedan metak’, rekao je dužnosnik norveške policije i dodao da motivi napadača, kojeg se smatra odgovornim i za napad u Oslu, još uvijek nisu poznati, izvijestila je agencija AFP.

Broj žrtava pokolja na Utoyi mogao bi se povećati jer se četiri ili pet osoba smatra nestalima, a u potragu za mogućim preostalim žrtvama noćas će se uključiti i mini-podmornica.

Premijer Jens Stoltenberg u subotu je rekao da policija nije preporučila podizanje razine pripravnosti na terorizam unatoč toga što još nisu poznate sve činjenice oko bombaškog napada u Oslu i napada na otoku Utoya.

‘Nismo podignuli razinu prijetnje’, rekao je nakon kriznog sastanka vlade. Stoltenberg je televiziji NRK rekao da policija još nije isključila mogućnost da je uhićeni Norvežanin imao suučesnike ali da, bez obzira na to, policija ‘nije upozorila na, ili preporučila, povećanje razine prijetnje’, navodi Reuters.

Ranije je vlada rekla da se razina prijetnje koja bi stajala u pozadini napada smatra ‘niskom’.