JAVLJA NEW YORK TIMES

'Pomagači globalnog džihada' navodno odgovorni za napade u Oslu

22.07.2011 u 23:10

Bionic
Reading

Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu u kojima je, po posljednjim informacijama, poginulo najmanje sedamnaest ljudi, prenio je list The new York Times u petak.

Pomagači globalnog džihada objavili su izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za napade, po Willu McCantsu, analitičaru pri institutu za istraživanje terorizma C.N.A., prenio je list. U poruci skupine kaže se da je napad odgovor na nazočnost norveških snaga u Afganistanu i vrijeđanje proroka Muhameda koje nije preciznije objašnjeno. 'Upozoravali smo na nove operacije od napada u Stockholmu', rekla je skupina očito se referirajući na bombaški napad u Švedskoj u prosincu 2010., po McCantsovom prijevodu. 'Ovo što ste vidjeli samo je početak i bit će toga još', stoji u poruci.

Vjerodostojnost tvrdnji te skupine ne može se potvrditi a nije neubičajeno da terorističke skupine preuzmu odgovornost za veće napade i da se kasnije njihove tvrdnje pokažu lažnim, upozorava list.

New York Times podsjeća da je Norveška članica NATO saveza i da u Afganistanu ima manji vojni kontingent. Norveška je jedna od nekoliko zemalja koje je čelnik Al Kaide Ajman al-Zavahri naveo kao potencijalne mete napada. Norveški su listovi 2006. objavili karikaturu proroka Muhameda iz danskog lista koja je razbjesnila brojne muslimane. Norveška je također povijesno čest sudionik mirovnih misija i domaćin diplomatskih razgovora, poput onih u Oslu 1993. kada su sporazum sklopili Izraelci i Palestinci.

List također navodi kako su čelnici muslimana u Norveškoj brzo osudili napade. 'Ovo je naša domovina, to je moja domovina. Ja osuđujem ove napade i Islamsko vijeće Norveške osuđuje ove napade bez obzira tko stoji iza njih', rekao je Mehtab Afasr, glavni tajnik Islamskog vijeća Norveške, navodi list.