KAKO SMO UBIJALI CIVILE

Otkrivene prljave tajne izraelskih vojnika

19.03.2009 u 19:51

Bionic
Reading

Izraelci su pucali na nenaoružane palestinske civile tijekom vojne ofenzive u Pojasu Gaze, posvjedočili su vojnici, sudionici sukoba, a u četvrtak su prenijeli izraelski mediji, uz komentar da će sada biti teško odbaciti optužbe kao palestinsku propagandu

Vojnici s vojne akademije "Yitzhak Rabin" svoja su svjedočenja iznijeli u pismu koje je objavila akademija, o čemu je u četvrtak izvijestio na naslovnici dnevni list Haaretz, te javni i vojni radio.

Iz svjedočanstava se doznaje da je izraelski snajperist ubio majku s dvoje djece jer je pogrešno razumjela naredbu vojnika i pošla na krivu stranu. Drugi je pak vojnik ubio stariju Palestinku jer se udaljila stotinu metara od svoje kuće, prenosi Haaretz i dodaje da će otkrivanjem "prljavih tajna" sada biti teško odbaciti optužbe kao palestinsku propagandu.

Zapovjednik jedne od vojnih postrojba otkrio je da su mnogi vojnici pod njegovim zapovjedništvom osjećali da su "životi Palestinaca ... nešto mnogo, mnogo manje važno u usporedbi sa životima naših vojnika", prenosi Reuters.

Drugi je posvjedočio o svekoliku divljaštvu kao što je "pljuvanje po obiteljskim fotografijama Palestinaca ili ispisivanje 'Smrt Arapima' po zidovima njihovih kuća i to samo zato što su vojnici smatrali da im je to dopušteno".

Ravnatelj vojne akademije Dany Zamir oštro je reagirao na medije i rekao da je pismo predano vrhovnom stožeru radi istrage. Istragu ne bi smjela voditi vojska, već neovisno tijelo, drži javni radio.

U 22-dnevnoj izraelskoj ofenzivi protiv Hamasa u Pojasu Gaze ubijeno je više od 1300 i ranjeno 5000 Palestinaca, po palestinskim medicinskim izvorima. Među ubijenima je 437 djece do 16 godina, 110 žena i 123 osobe poodmakle dobi, a ranjeno je 1890 djece.

Izraelci su izgubili 10 vojnika i troje civila.

Međunarodne, palestinske i izraelske udruge za zaštitu ljudskih prava zatražile su istragu pravosudnih tijela i optužile vojsku za uporabu kasetnih i fosfornih bomba, što je nedopušteno u civilnim područjima.

UN-ov izaslanik: Izrael činio ratne zločine u Gazi

UN-ov istražitelj za ljudska prava u četvrtak rekao je kako se čini da je velika izraelska vojna ofenziva na gusto naseljen Pojas Gaze predstavljala težak ratni zločin. Richard Falk, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava na palestinskim teritorijima, rekao je da Ženevska konvencija traži od zaraćenih strana da razdijele vojne ciljeve od okolnih civilnih.

"Ako to nije moguće onda je pokretanje napada po sebi nazakonito i čini se da bi predstavljalo ratni zločin najvećih razmjera po međunarodnom zakonu", rekao je Falk. "Na temelju raspoloživih preliminarnih dokaza ima razloga za takav zaključak", napisao je Falk u godišnjem izvješću UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Falk je pozvao da se osnuje neovisna stručna skupina za istragu možebitnih ratnih zločina počinjenih i od Izraela i do Hamasa.