Svijet OBEĆANJE BRUXELLESU

Slovenci o vinjetama najkasnije za 3 tjedna

Slovenija će najkasnije za tri tjedna priopćiti Europskj komisiji odluku o mogućim izmjenama sustava naplate cestarine za osobne automobile, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski ministar prometa Patrick Vlačič

LJUBLJANA - Vlačič je najavio slovensko očitovanje o vinjetama pošto je u Bruxellesu s europskim povjerenikom za promet Antoniom Tajanijem razgovarao o teškoćama s kraćim vinjetama za vozače u provozu kroz Sloveniju.

"Vlada će o mjerama vezanim za vinjete raspravljati na idućoj sjednici", izjavio je Vlačič slovenskim novinarima nakon sastanka s Tajanijem. Kako je objasnio, sve do isteka tog trotjednog roka Europska komisija neće uvoditi mjere protiv Slovenije u postupku započetu jesenas.

Tada je Europska komisija Sloveniji izrekla prvu opomenu zbog sustava vinjeta, jer je ocijenila da takvim načinom naplate cestarina obespravljuje vozače iz drugih članica EU-a koji se slovenskim cestama kratko voze i najčešće samo u tranzitu.

Slovenija je sredinom prošle godine uvela naplatu cestarine vinjetama koje vrijede šest mjeseci i stoje 35 eura i cjelogodišnjim vinjetama po cijeni od 55 eura. Jeftinije vinjete za provoz i za kraća razdoblja, kao primjerice u Austriji, nisu uvedene.

Promjena sadašnjeg sustava vinjeta Sloveniji bi, po vladinoj ocjeni, mogla još više otežati financiranje cestogradnje zbog očekivana pada prihoda, a kako odbija uvesti provozne vinjete, i dalje joj je blokirano 206 milijuna eura za gradnju autocesta do 2010., što ih joj je odobrila Europska komisija.

Uz to, slučaj bi mogao završiti i na sudu Europskih zajednica.

Vlačič je nakon susreta s Tajanijem rekao da je inzistirao na suverenu pravu Slovenije da odredi cijenu vinjeta, makar je na susretu u Europskoj komisiji čuo i prijedlog o visini cijena kraćih vinjeta za strance.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još