U NEREDIMA 12 POGINULIH

Predsjednik Malavija poslao vojsku na ulice

21.07.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjednik Malavija Bingu va Mutarika rekao je da neće otići s vlasti i poslao je vojsku na ulice prijestolnice Lilongvea u četvrtak, dan nakon izbijanja protuvladinih prosvjeda u kojima je poginulo 12 osoba, po službenom izvoru

'Nastavit ću vladati zemljom', rekao je predsjednik države u radijskom obraćanju. 'Kao što predviđa ustav, ovlasti za vođenje vlade su u mojim rukama i ničijim više'.

U četvrtak oko podneva u Lilongveu se ponovo okupilo oko 2.000 ljudi, a isto toliko u Blantiru, gospodarskoj prijestolnici zemlje. Trgovine su bile zatvorene i strahovalo se od novih sukoba prosvjednika i policije.

Malavi, malena zelja u južnoj Africi, trpi nestašicu goriva otkako je vlada u lipnju zahvatila u devizne rezerve kako bi platila uvoz.

Oporba je u srijedu planirala održati prosvjede protiv autoritarnosti i lošeg gospodarenja predsjednika Mutarike, ali su se prosvjedi prometnuli u pljačku i sukobe s policijom.

Predsjednik Mutarika (77) vlada od 2004. Nerijetko su ga hvalili zbog uspjeha u suzbijanju siromaštva, pa je 2009. bez problema ponovo izabran na drugi petogodišnji mandat. No oporba mu zamjera da se "pretvorio u diktatora".