Svijet CRNO IM SE PIŠE

Vllasi upozorava na mogući rat na Kosovu

  • Autor: tportal.hr
  • 1.12.2008 12:15:57
  • 1.12.2008 12:13:59

Azem Vllasi, kosovski političar i odvjetnik, visoki dužnosnik u bivšoj SFRJ, u razgovoru za Kurir kaže da odluka Vijeća sigurnosti UN-a da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu nije nikakav vanjskopolitički uspjeh Srbije

BEOGRAD - 'Ovo što je Vijeće sigurnosti usvojilo ne može se tumačiti kao čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom. Za srpske političare ovo jest uspjeh, ali utoliko što su napravili jedan korak u izvlačenju i prebacivanju vrućeg krumpira na neke druge kanale. Ovim potezom Srbija će lakše sebi krčiti put prema EU', kaže Vllasi.

UNMIK je, podsjeća Vllasi, došao 1999. kao prijelazna misija i bio je neutralan po pitanju statusa Kosova, a EULEX dolazi kao podrška pravnom i sigurnosnom sustavu dok Kosovo ne profunkcionira kao normalna država. Na pitanje novinara poziva li se on na Ahtisaarijev plan, koji nije usvojen u Vijeći sigurnost, Vllasi kaže da taj plan nije prošao zato što Rusija nije glasovala, ali Vijeće sigurnosti nije samo Rusija. 'Ključne članice EU-a suglasile su se da se proglasi neovisnost i donese ustav Kosova'.

'Sva negativna reagiranja s Kosova u vezi s planom o šest točaka su opravdana. Te točke sadrže dosta elemenata koji vode prema cementiranju podjele Kosova na etničkoj osnovi, a mi imamo negativna iskustva s tim. Odbojnost Kosova prema tim točkama je proizvod naznaka etničke podjele koja može dovesti i do teritorijalne podjele, a to je veoma opasno', upozorava Vllasi. Na pitanje najavljuje li novi rat, Vllasi odgovara niječno.

'Ne najavljujem rat, ali onaj tko ide na etničku podjelu Kosova, mora znati da time dovodi u opasnost Srbe. Samo njih 40 posto živi u većinski srpskim općinama... Gdje god su Srbi poticali podjele po etničkoj osnovi, bilo je sukoba. Zato kažem kako može doći do sukoba ako se na Kosovu inzistira na etničkoj, a potom i teritorijalnoj podjeli', naglasio je Vllasi, dodajući da samo ukazuje na opasnost, a ne prijeti, što je sugerirao novinar. Na opasku novinara da je Vojska republike Kosovo preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad, Vllasi ističe da su to špekulacije, da nije informiran, te ne zna 'tko su i što su oni'. 'Ti isti prijete kako će kosovskim Srbima sječi glave i odnijeti ih njihovim političarima?', pita novinar. 'Kako će stići do Beograda i u čemu će nositi glave? To mi ima prizvuk nekih kuhinja van Kosova', zaključuje Vllasi.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još