'PORTRET MUŠKARCA'

Kako je Modigliani presudio Hadžiću

21.07.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Za vrijeme prošlogodišnjeg pretresa kuće Zorana Mandića, prijatelja haškog bjegunca Gorana Hadžića, srbijanske vlasti otkrile su fotografiju ukradene slike 'Portret muškarca' poznatog talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija. Zaključeno je da Mandić pokušava prodati sliku jer Hadžiću ponestaje novca

'Slika je otvorila Pandorinu kutiju', rekao je zamjenik tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić, koji vjeruje da slika vrijedi 22 milijuna eura.

Mjesecima su srbijanski istražitelji nadzirali osumnjičene Hadžićeve jatake i obitelj, što je konačno urodilo plodom, piše AFP.

Otkriveno je da Hadžić dogovara susret s osobom koja mu je trebala predati novac te je uhićen u blizini fruškogorskog sela Krušedol.

Modiglianijev 'Portret muškarca', koji datira oko 1918. godine, 2007. bio je u posjedu anonimnog srbijanskog kolekcionara umjetnina, objavio je Reuters. Autentičnost slike tada je potvrdio Christian Parisot, predsjednik Modiglianijeva instituta Archives Legales Paris-Rome.

'Trebalo nam je 17 godina da potvrdimo vjerodostojnost i sada mogu sa sigurnošću reći da je to Modigliani', rekao je Parisot.

Na platnu veličine 46 puta 38 centimetara prikazan je uredno odjeveni, bogati mladić pažljivo začešljane kose. Stručnjaci kažu da su uljane boje razrijeđene, što pokazuje da umjetnik nije bio pri novcu u vrijeme kada je slika nastala.

Beogradska gradska vijećnica Dragana Zeljković izjavila je 2007. da je vlasnik, srbijanski kolekcionar koji živi u inozemstvu, izričito zatražio da se slika premijerno izloži u Beogradu.

'Identitet modela još uvijek je nepoznat, ali nadamo se da će ga netko prepoznati kada se slika predstavi javnosti', poručio je Parisot.

Ipak lažnjak?

Prema Registru nestalih umjetničkih djela sa sjedištem u Londonu, trenutno se traga za četiri ukradena Modiglianijeva portreta, rekao je direktor Christopher Marinello.

'I ranije smo surađivali sa srbijanskim vlastima, a trenutno s njima radimo na nizu slučajeva', rekao je Marinello, dodajući da su se Modiglianijeve slike u posljednje vrijeme prodavale za maksimalno 10 milijuna dolara, pri čemu prodavač na crnom tržištu može dobiti od pet do 10 posto vrijednosti ukradenog djela.

Postoji i mogućnost da slika 'Nepoznati muškarac' nije autentična, piše Art Hostage, koji objavljuje informacije o ukradenim umjetničkim djelima. 'Imamo sumnje vezane uz tu sliku jer je ona bila sastavni dio paketa 'lažnjaka' koji su prodani kolekcionaru', rekao je istražitelj, želeći sačuvati anonimnost.

On tvrdi da je srbijansko tržište ukradenih umjetnina bilo na vrhuncu aktivnosti u kasnim osamdesetim i ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Marinello upozorava da robusno crno tržište umjetnina u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu opstaje zbog loše provedbe zakona i raširene korupcije. 'Povrat ukradenih umjetnina iz tog dijela svijeta iznimno je težak', rekao je Marinello.

Najveći dio svoje karijere Modigliani (1884-1920) je proveo u Francuskoj. Bio je ugledni član tzv. Pariške škole avangardnih umjetnika.

Poznat po portretima žena i aktovima, razvio je jedinstven stil, a rijetko je slikao muškarce. Modiglianijev portret malo znanog ruskog kipara Oscara Miestchaninoffa iz 1917. bio je procijenjen na 25 milijuna dolara.