ODVJETNIK TOMA FILA

Hadžić u Haag putuje u subotu, prije toga će vidjeti obitelj

20.07.2011 u 17:21

Bionic
Reading

Odvjetnik Gorana Hadžića, Toma Fila, rekao je za B92 da neće odugovlačiti postupak izručenja žalbom, u četvrtak i petak Goran Hadžić će moći vidjeti obitelj, a u subotu putuje u Haag

'Pitanje žalbe je ekshibicionizam, nećemo se time služiti, jasno je da je u pitanju Hadžić i da je uhapšen', rekao je Fila.
'Imamo obećanje suca da će Hadžić prvo vidjeti obitelj, sudac je dozvolio da se to odvije u četvrtak i petak, a poslije petka, od vikenda je moguć njegov transfer na Haški sud', rekao je Fila.

Fila je ponovio da je Hadžić bio u inozemstvu, ali da neće govoriti o tome o kojoj lokaciji se radi.

On je rekao da se Hadžić vratio zbog nedostatka novca. 'Rusija, Bjelorusija, bilo gdje, svugdje je potreban novac. Haški optuženici nisu narkodileri da imaju kofere novca', rekao je Fila.

Na pitanje je li kasno za dogovor Hadžića i haškog tužiteljstva, on je rekao da su takvi dogovori bili 'unosni' na početku, a da takvi dogovori, u obilju dokaza, sada imaju malu vrijednost.

Odvjetnik Toma Fila Hadžića zastupa u Beogradu. Prema njegovim riječima, Hadžić je tražio da ga on brani tu, ali ne i pred Haškim tribunalom.

Fila je objasnio da ga ne bi mogao braniti u Hagu zbog sukoba interesa jer je branio Slavka Dokmanovića, bivšeg predsjednika općine Vukovar, koji se objesio u ćeliji Haškog suda.

Uhićeni haški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haškom tribunalu. Hadžić je tijekom poslijepodneva saslušan u beogradskom Posebnom sudu, u nazočnosti njegova branitelja Tome File koji je novinarima ispred suda izjavio da je istražni sudac donio rješenje da su ispunjeni uvjeti za Hadžićevo izručenje Tribunalu.

Fila je kazao da je Hadžiću uručena optužnica te da je on kazao da je razumije, ali se nije izjašnjavao o navodima u optužnici. Također je dodao da neće biti uložena žalba na rješenje o Hadžićevu izručenju

Dodao je da je Hadžić tijekom sedmogodišnjeg skrivanja veći dio vremena bio izvan zemlje, a da je na nadležnim organima da utvrde gdje i kako te da Hadžić prilikom uhićenja nije bio naoružan niti je kod sebe imao ikakve dokumente.

Hadžić, prema proceduri, protiv rješenja o ispunjenosti uvjeta za izručenje može podnijeti žalbu u roku od tri dana, a o žalbi odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće suda u roku od tri dana.

Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi izručenje.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je da će, po zakonu, pričekati da prođu tri dana predviđena za podnošenje žalbe te dodao da očekuje da će postupak izručenja brzo biti završen.

Nakon uhićenja Hadžić je smješten u pritvoru beogradskog Posebnog suda gdje će ga, kako se očekuje, tijekom sljedećih dana posjetiti članovi njegove obitelji.