RUPA U OBRANI PREMIJERA

Cameron asistirao Murdochu u širenju carstva?

20.07.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u srijedu je ustao u obranu načina na koji su se on osobno, kao i njegovi djelatnici, ponašali u procesu istrage skandala s prisluškivanjem telefona i korupcijom koja je prokazala trulež medijskog carstva Ruperta Murdocha, ali i uzdrmala samu britansku vladu

Cameron se obratio zastupnicima na početku izvanredne sjednice parlamenta, koju je sazvao kako bi dao iskaz o ulozi vlade u krizi vezanoj uz nezakonito prisluškivanje 4.000 telefonskih brojeva, koja je potresla povjerenje u policiju i dovela u pitanje samog premijera.

Cameron je odbio demantirati da je razgovarao s čelnicima News Internationala, britanske podružnice Murdochovog News Corpsa, o preuzimanju satelitske televizije BSkyB.

'Nikada nisam obavio nijedan nepriličan razgovor', bilo je sve što je Cameron imao za reći kao odgovor na optužbe parlamentaraca.

Iako je zbog skandala ugašen tabloid News of the World, Rupert Murdoch posjeduje više od 20 posto britanskog novinskog tržišta, multimedijalnu platformu Sky i TV kanal Sky News. Murdoch je želio preuzeti vlasništvo i nad televizijskim satelitskim providerom BskyB. Iako je operacija preuzimanja već bila dogovorena u vladi, nakon izbijanja skandala želja mu se vjerojatno neće ostvariti jer konačno odobrenje mora dati britanski parlament.

'Nismo prekršili pravila'

Premijer je dodao da je šef njegovog kabineta 'veoma jasno' zaključio da nije bilo kršenja pravila ponašanja ministara, uključujući i njega kao prvog ministra, kada je riječ o preuzimanju BSkyB-a i sastancima s predstavnicima News Internationala.

Cameron je naveo da se osobno distancirao od bilo kakvog uplitanja u natječaj za BSkyB te je - 'suprotno od laburista' - u interesu veće transparentnosti naveo i sve svoje kontakte s News Internationalom.

Britanski premijer našao se pod velikim pritiskom da objasni niz odluka vlade, a jedna od njih je i odluka njegovog šefa kabineta Eda Llewellyna da odbije susret s policijom. Cameron je ocijenio da je riječ o posve prikladnoj odluci.

'Vlada je objavila punu e-mail korespondenciju između šefa mog osoblja i Johna Yatesa, koja pokazuje da su se moji djelatnici u cijelosti ponašali kako je trebalo', rekao je Cameron parlamentarnim zastupnicima, dodajući da nije prekršio parlamentarna pravila o ponašanju ministara.

Žaljenje bez isprike

Izrazio je žaljenje, no nije ponudio ispriku zbog zapošljavanja Andyja Coulsona kao svog predstavnika za medije, nakon što je Coulson dao ostavku na uredničku funkciju u tabloidu News of the World zbog skandala s prisluškivanjem.

Coulson, koji je zbog rastućih pritisaka dao ostavku u vladi početkom 2011, još uvijek negira da je znao za prisluškivanja koja su tabloidu nezakonito osiguravala povećanu nakladu i profit.

'Ako se ustanovi da mi je lagao, to će biti trenutak za moju duboku ispriku', rekao je Cameron, dodajući da uz spoznaje do kojih je došao naknadno Coulsonu ne bi ponudio posao, niti bi očekivao da će ovaj ponudu prihvatiti.

'Odluke ne donosite na temelju naknadnih spoznaja, donosite ih u sadašnjosti. Živimo i učimo, a vjerujte mi da sam ja svoje naučio', rekao je Cameron.

Zarekao se da će 'počistiti nered' te pozvao zastupnike da izbjegavaju 'političko poentiranje' i fokusiraju se na 'usuglašenu akciju' kako bi se stvari dovele u red.