SUNITI I ALAVITI

Prerasta li sirijska pobuna u sektaški sukob?

19.07.2011 u 22:48

Bionic
Reading

Sukobi između sunita i alavita, manjinske islamske sekte koja uključuje obitelj predsjednika Bašara al Asada, koji su svom silinom izbili tijekom vikenda u sirijskom gradu Homsu dovode u pitanje inače nenasilnu prirodu sirijske pobune protiv režima započete u ožujku, ocjenjuje u utorak bostonski dnevni list Christian Science Monitor.

Sukob je potom u ponedjeljak popraćen intervencijom snaga sigurnosti u Homsu i povećanjem broja mrtvih za 10.

Aktivisti odlučno tvrde da u Siriji nije na djelu nikakvo sektaško sučeljavanje, već da ga režim namjerno pokušava potaknuti ne bi li mogući sukobi uvjerili Sirijce da im se bolje okrenuti postojećem režimu kao jamstvu stabilnosti i sigurnosti, dodaje list.

Amar Kurabi, voditelj sirijske Nacionalne udruge za ljudska prava, tvrdi da je 'Šabiha', naoružana skupina u tijesnim vezama s vladom, ušla u Homs u ponedjeljak navečer kako bi 'zakuhala podjelu između alavita i sunita, te između muslimana i kršćana'.

'Nema sektaškog nasilja', odlučan je Kurabi. 'Vlada potpaljuje napetosti kako bi legitimizirala ulazak i intervenciju vojske u nekom području', objasnio je.

Lokalna aktivistička udruga u Homsu izašla je s priopćenjem u kojem stoji da 'režim igra prljavo kako bi potaknuo sektaško nasilje i podijelio stanovništvo Homsa, ali neće uspjeti'.

'Naglašavamo miroljubivu prirodu naše revolucije', poručili su aktivisti.

Homs je najreligiozniji miješani grad u Siriji. Asadov režim nastoji osigurati potporu pripadnika alavitske manjine, plašeći ih da im u slučaju Asadovog pada prijeti opasnost. Do sada je u pobuni protiv režima Bašara al Asada živote izgubilo najmanje 1.600 ljudi, prema podacima aktivista za ljudska prava.