Svijet ČUDESNO I OHRABRUJUĆE

Španjolac bez ruku prvi dobio vozačku dozvolu u Europi

Davidu Rivasu (33), Španjolcu iz Madrida, život je uvijek bio utrka s preponama, ali je u ponedjeljak ostvario veliku pobjedu: položio je vozački ispit i dobio dozvolu za upravljanje vozilom! Zašto bi to bilo spektakularno? David je rođen bez desne ruke, a kao lijevu ima kratak bartljak s kojim si jedva pomaže

Ispit je položio u baskijskom gradu Basauri, koja već trideset godina ima program za dobivanje vozačke dozvole osobama s dodatnim potrebama. Pokušao je neuspješno 5. srpnja, ali je pao na ispitu kada ga je ispitivač upozorio da je bez zaustavljanja prošao opasnim križanjem. 'Imam djevojku s kojom živim i koja je u kolicima, imam i posao, vozačku trebam, pa ću još jednom pokušati', rekao je Rivas. I uspio je.

Njegov profesor, José Mari Andrés, kazao je da je ispit bio jako zahtjevan, da se Davidu uopće nije popuštalo, a kušnja je trajala 50 minuta opake vožnje po centru grada Bilbaa. Vozio je u podne, u najvećoj špici i morao se snalaziti u velikoj gužvi koji su dodatno pojačale i manifestacije koje su se događale u Bilbau toga dana. Davidova je vješta vožnja i njegova odlučnost oduševila kolege u školi, ali i instruktore.

David Rivas vozi prilagođeno vozilo pomoću joysticka koji pomiče lijevom nogom dok desnom daje gas i koči. Profesor Mari Andrés ističe da David sasvim sigurno vlada vozilom, da je miran, sabran i da je sasvim pouzdan vozač. Problem je u tome što takvo vozilo košta 30.000 eura, novac koji David nema, pa se sada nada da će njegova priča ohrabriti sponzore koji bi mu pomogli da on i njegova djevojka budu ravnopravni svim ostalim vozačima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još