Svijet NOVE CENTRIFUGE

Iran ubrzava obogaćivanje urana!

Iran je počeo postavljati nove, brže centrifuge u svoja postrojenja za obogaćivanje urana, objavilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu, ističući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) o tome 'obaviještena'

'Naše mirnodopske nuklearne aktivnosti nastavljaju se postavljanjem novih centrifuga, bržih i djelotvornijih. Kazali smo to Agenciji koja nadzire takve djelatnosti', kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na tjednom susretu s novinarima. 'To potvrđuje uspjeh Islamske Republike u nuklearnim aktivnostima', dodao je Mehmanparast.

Prošlog mjeseca, šef iranskog nuklearnog programa Ferejdun Abasi Davani najavio je da će ta zemlja proširiti proizvodnju obogaćenog urana za 20 posto.

Iran dulje vrijeme proizvodi nisko obogaćeni uran razine od 3,5 posto, ali je od veljače 2010. počeo proizvoditi i visoko obogaćen uran razine od 20 posto, što predstavlja najosjetljiviji dio nuklearnog programa jer bi se mogao koristiti i za izradu atomske bombe.

Protiv Irana je izglasano šest rezolucija UN-a i stroge međunarodne sankcije zbog kontroverznog nuklearnog programa, posebice zbog politike obogaćivanja urana za koju Zapad sumnja da joj je cilj vojne prirode usprkos opetovanom poricanju Teherana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još