Svijet MANDELIN 93. ROĐENDAN

UN poziva na 67 minuta dobrovoljnog društvenog rada

U povodu 93. rođendana bivšeg južnoafričkog predsjednika i borca protiv segregacije, nobelovca Nelsona Mandele, koji se masovno slavi u Južnoafričkoj Republici, Ujedinjeni su narodi pozvali cijeli svijet da uloži 67 minuta dobrovoljnoga rada, jednu za svaku godinu koju je lider posvetio borbi za slobodu i ljudskih prava

Mandelin rođendan je 2009. proglašen od strane UN-a Međunarodnom danom dobrovoljnoga rada. Rođen 18. srpnja 1918. Nelson Rolihlahla Mandela je osnovao Afrički nacionalni kongres, najveće organizacije za borbu protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici, zbog čega je proveo 27 godina teške zatvorske kazne.

Postao je prvi demokratski izabrani predsjednik svoje zemlje, dužnost koju je obnašao između 1994. i 1999. Nobelovu nagradu za mir je dobio 1993.

Mandela se ovih dana vratio u rodno mjesto Qunu i to je prvo putovanje nakon respiratorne krize zbog koje je u siječnju hospitaliziran, nakon čega je živio u svojoj rezidenciji u Johannesburgu pod strogim liječničkim nadzorom.
U sklopu proslava njegova rođendana danas je 12,4 milijuna južnoafričke djece pjevalo u čast Mandele, što je emitirano na svim radijskim i televizijskim postajama, kao i na portalima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još