NEWS OF THE WORLD

Cameron na udaru kritika zbog afere prisluškivanja

18.07.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je u pokušaju da se distancira od ostavke prvoga policajca države rekao kako je uloga policije u skandalu s prisluškivanjem telefona bila posve drukčija od uloge vlade

Paul Stephenson dao je u nedjelju ostavku na mjesto čelnika londonske policije zbog svojih veza s Neilom Wallisom, nekadašnjim zamjenikom urednika tabloida News of the Worlda. Londonska je policija Wallisa bila angažirala kao konzultanta za odnose s javnošću.

Cameron je angažirao jednoga od bivših urednika toga lista Andyja Coulsona kao predstavnika za medije nakon što je Coulson 2007. dao ostavku na uredničko mjesto zbog prisluškivanja telefona članova kraljevske obitelji.

Na konferenciji za novinare Cameron je objasnio razliku između Stephensonova zapošljavanja Wallisa i vlastita angažiranja Coulsona: 'Te dvije situacije ni po čemu nisu iste.'

'Postoji kontrast u odnosu na stanje u londonskoj policiji, jer se ondje postavlja pitanje je li istraga dobro provedena. U vezi s Andyjem Coulsonom, nitko nije ustvrdio da je posao koji je on odradio u vladi bio i na koji način neprikladan ili loš. On je u vladi dobro radio i onda je otišao iz vlade', rekao je britanski premijer.

Coulson je s mjesta Cameronova predstavnika za odnose s javnošću otišao u siječnju i odmah su se čula pitanja je li premijer pogriješio što ga je uopće bio zaposlio.

Cameron je na konferenciji za novinare branio i svoju odluku da otputuje u Afriku iako kod kuće raste skandal povezan s novinarskim prisluškivanjem telefona i podmićivanjem policije. 'Samo zato što putujete u Afriku, ne znači da ste najednom izgubili kontakt sa svojim uredom', rekao je.

'Razgovarao sam sa svojim uredom i s ministarstvom unutrašnjih poslova kako bih bio siguran da će ne samo londonska policija i dalje normalno raditi, nego i da vlada radi na svim frontama na kojima je to potrebno', dodao je.

Cameron je rekao kako će vjerojatno sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta u srijedu, dan nakon parlamentarnog saslušanja Ruperta Murdocha, njegova sina Jamesa i Rebeke Brooks.