Svijet MAĐARSKI DESNIČAR

Oslobođen optužbi za nacističke zločine protiv Židova u Srbiji

Mađar Sandor Kepiro (97), kojega se smatralo jednim od posljednjih živućih nacističkih ratnih zločinaca, oslobođen je optužbe za zločine počinjene protiv Židova u Srbiji 1942. godine, odlučio je u ponedjeljak sud u Budimpešti

Tužiteljstvo je za Kepira, negdašnjeg zapovjednika mađarske žandarmerije, tražilo zatvorsku kaznu, a obrana poništenje procesa ili oslobađanje.

Sandor Kepiro optužen je za suučeništvo u ratnim zločinima počinjenima od 21. do 23. siječnja 1942. u Novom Sadu, tada dijelu mađarske okupirane Bačke.

Najmanje 1200 civila, Židova i Srba ubijeno je nakon novosadske racije u siječnju 1942. godine. Kepiro je uvijek tvrdio da je nevin, a optužnica ga je teretila da je osobno naredio smaknuća 36 osoba.

Povjesničari su na suđenju tvrdili da su spisi na koje se tužiteljstvo poziva nepotpuni ili loše prevedeni.

Kepiro, koji je poslije rata pobjegao u Argentinu, osuđen je 1946. u odsutnosti na 14 godina zatvora. U domovinu se vratio 1996. godine u tajnosti.

Centar Simon Wiesenthal upisao je Sandora Kepira na vrh popisa najtraženijh bivših nacističkih zločinaca, a u trag mu je 2006. u Budimepšti ušao voditelj centra Effraim Zuroff.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još