EKUMENSKA CEREMONIJA

Otto von Habsburg: Tijelo u Austriji, srce u Mađarskoj

17.07.2011 u 23:39

Bionic
Reading

Urna sa srcem Otta von Habsburga, zadnjeg nasljednika austrougarskog carskog trona, položena je u nedjelju navečer u benediktinskoj opatiji Pannonhalmi u Mađarskoj, 130 km zapadno do Budimpešte

Srce sina posljednjeg austrijskog cara i posljednjeg ugarsko-hrvatskog kralja pokopano je u sklopu ekumenske ceremonije, javlja AFP.

Pogrebna misa Otta von Habsburga, održana je u nedjelju u Bazilici svetog Stjepana u Budimpešti u nazočnosti nekoliko stotina ljudi. Misi je nazočio i mađarski predsjednik Pal Schmitt.

Prethodno su u subotu lijesovi s posmrtnim ostacima Otta von Habsburga i njegove supruge Regine položeni u subotu navečer u carsku grobnicu u kripti Kapucinske crkve u Beču, u kojoj su pokopani i ostali članovi habsburške dinastije.

Posljednji ispraćaj zadnjeg nasljednika austrijskog carskog trona u subotu su u Beču pratile tisuće ljudi u povijesnom središtu grada kamo su stigli i brojni predstavnici europskih kraljevskih kuća. Među predstavnicima politike na pogrebu su bili predsjednik Europskog parlamanta Jerzy Buzek, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, makedonski premijer Nikola Gruevski, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg te najviši predstavnici austrijske politike uz predsjednika države Heinza Fischera. Hrvatsku je predstavljao veleposlanik u Beču Gordan Bakota.

Otto von Habsburg preminuo je 4. srpnja u svojoj dugogodišnjoj rezidenciji u Bavarskoj. Kao sin posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Karla, rođen 1912., Otto von Habsburg trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-ugarske 1919. godine bio prisiljen otići u egzil. Prava na prijestolje formalno se odrekao 1961. godine, a domovinu je prvi put posjetio 1966. nakon dopuštenja austrijske vlade.

Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Muenchena. Godinama je bio počasni predsjednik Paneuropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu. Otto von Habsburg, poliglot koji je govorio i hrvatski jezik, bio je hrvatski državljanin i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatsku je Otto von Habsburg često posjećivao i redovito isticao njezinu pripadnost Europi. Svesrdno je pomagao Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i vjerovao je u njezino gospodarsko čudo po uzoru na poratnu Njemačku.