U HDZ-IMA ZADOVOLJNI

Inzko ukinuo vladu Srednjobosanske županije

15.07.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Čelništva županijskih odbora dva HDZ-a u Srednjobosanskoj županiji donijela su odluku o odustajanju od prosvjeda koji je u petak bio zakazan ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko dan ranije proglasio nelegalnom vladu Srednjobosanske županije iz koje su bili isključeni politički predstavnici za koje je glasovao najveći broj Hrvata u toj županiji.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH i predsjednik Županijskog odbora ove stranke u Središnjoj Bosni Niko Lovrinović rekao je kako je nakon sinoćnje zajedničke sjednice čelništva dvije najjače hrvatske stranke donesena odluka o odustajanju od prosvjeda. Dodao je kako odluka Visokog predstavnika predstavlja pozitivan pomak u popravljanju suživota između Bošnjaka i Hrvata.

'Ovime se daje prigoda novoga početka suživota Hrvata i Bošnjaka i ja je prihvaćam. Najvažnije je da se prihvatila realnost u ovoj županiji', izjavio je za medije u Mostaru Lovrinović.

Dodao je kako odluku austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH ne doživljava neku osobnu satisfakciju "već poziv da se mora raditi po zakonu, ustavu i poslovniku županije". Pozvao je bošnjačke stranke da postignu dogovor oko uspostave nove županijske vlade. HDZ BiH pojedinačni je pobjednik izbora u županiji Srednjoj Bosni za kojega je, zajedno s HDZ-om 1990., glasovao najveći broj Hrvata.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je i suspredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ocijenio je logičnim potez visokog predstavnika budući je pri izboru Vlade prekršen Ustav županije središnje Bosne kao i poslovnik o radu tamošnje Skupštine. "Iskreno vjerujem da je potreban novi konstruktivni dijalog oko izbora novog vodstva skupštine te da legitimni predstavnici započnu ozbiljne političke pregovore o novoj vladi što je moguće provesti i prije odluke Ustavnog suda što je naložio Visoki predstavnik", rekao je Ljubić.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da vlada srednjobosanske županije, koju su u svibnju utemeljile stranke okupljene oko SDP-a, nije legalna te je u dopisu upućenom u četvrtak zatražio od tamošnjih vlasti da vlada u starom sazivu nastavi raditi dok ustavni sud Federacije BiH ne utvrdi jesu li utemeljeni prigovori hrvatske strane o ugroženom vitalnom nacionalnom pitanju.

Hrvatske političke stranke uputile su više prigovora zbog ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa u povodu izbora vlade Središnje Bosne, tvrdeći da nije poštovana volja toga naroda prigodom izbora izvršne vlasti. Za dva HDZ-a u Središnjoj Bosni glasovao je najveći broj Hrvata, no isključeni su iz uspostave nove vlade koju su ustrojili SDP BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Narodna Stranka Radom za boljitak te HSP BiH koji uopće u tamošnjoj skupštini nema zastupnika.