30 GODINA RATA

Kurdski separatisti ubili 13 turskih vojnika

15.07.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Kurdska separatistička gerila Radničke stranke Kurdistana (PKK) ubila je jučer 13 te ranila još šest turskih vojnika u ruralnoj zoni Diyarbakira na jugoistoku Turske, javlja Reuters

PPK je već najavljivao da će se stranka vratiti oružanom djelovanju nakon polugodišnjeg primirja, koje, po njoj, nije polučilo nikakve rezultate.

Pored ovoga napada, registrirane su otmice dva turska vojnika i jednog liječnika (prošli tjedan) te dva turska funkcionera, u srijedu navečer, u pokrajini Tunceli.

Turski premijer, umjereni islamist Recep Tayyip Erdogan, sazvao je hitan sastanak vrha oružanih snaga, tajnih službi i policije kako bi pokrenuo silovit protunapad sa zemlje i iz zraka, a protiv kurdskih snaga gdje se jučer dogodio napad na tursku vojsku.

Novi val napada PKK-a stiže nakon što je lider ove separatističke gerile (i terorističke grupe po mišljenju službene Ankare), Abdulah Ocalan, u zatvoru od 1999. godine, preko svojih odvjetnika izjavio da je pristao na mirovne pregovore s predstavnicima turske države.

Ocalan je poručio da će pregovori započeti za mjesec dana.

Nije pak jasno postoji li grupa koja više 'ne sluša' Ocalana ili je to dvostruka igra da se jača napetost i pregovaračka pozicija.

Ankara smatra da je PKK teroristička organizacija i od 1984. s njom vodi rat. Kurdi, pak, njih oko 15 milijuna u Turskoj (ima ih još u Iraku, Siriji i Armeniji, a procjenjuje se da ih sveukupno ima oko 30 milijuna), traže priznanje kulturne posebnosti, ali i nezavisnost odnosno stvaranje zasebne države.

Zbog rata Turaka i Kurda, ubijeno je oko 40.000 osoba.