LJETO ODLUKE ZA PUTINA I MEDVEDEVA

Hoće li na ribičiju u Astrahan ili svak svojim putem?

15.07.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Ruski državni čelnici trude se, barem javno, razlikovati od narodu omrznutih oligarha koji ljetuju po mondenim svjetskim destinacijama bahateći se svojim kruzerima prenamijenjenim u jahte i sličnim megalomanskim ekscesima

Svjesni da upravljaju zemljom u kojoj si većina njihovih birača eventualno može priuštiti kratak odmor na Crnome moru, Putin i Medvdedev gaje drugi imidž: patriotska skromnost i ljetovanje unutar, istina, ne baš skučenih granica svoje dvokontinentalne zemlje.

Tradiciju je postavio Putin svojim čuvenim asketsko-avanturističkim ferijama po Sibiru i drugim divljim lokacijama uzduž i poprijeko matuške Rusije. Fotoseansama u tuvanskim stepama, uz nabrekle bicepse, goli torzo, u maskirnim hlačama s pripasanom nožinom na kojoj bi mu pozavidio i indijanac Billy iz 'Predatora', Putin je pod velom vojničkog asketizma zapravo prilično narcisoidno prodao javnosti još jedan kult ličnosti tipičan za autoritarne režime. No valja priznati da je usput i fino promovirao u svijetu prirodne ljepote mahom negativno percipiranog Sibira.

Predsjednik Dmitrij Medvedev zadužen je u moskovskom dvojcu (s kormilarom) za više svjetski, prozapadni imidž ruske vlasti. On će posjetiti talijansku Valle d'Aosta i šetati se ulicama poput japanskog turista ne spuštajući s lica ogroman fotoaparat (tako da kasnije svoje radove može objaviti na Twitteru, svojoj omiljenoj društvenoj mreži).

No i Medvedev u posljednjim istupima ističe kako ljetne odmore provodi u domovini te čak mudruje o tome 'kako ne bi trebalo ljetovati daleko od mjesta u kojem živiš, pa on, kao Moskovljanin, slobodne dane provodi s obitelji na Volgi'. Najveća rijeka u Europi nudi prekrasne pejzaže i senzacionalna krstarenja. Nažalost, svijet je nedavno obišla spoznaja da se dio tih krstarenja za nižu i srednju klasu odvija na prastarim i pretrpanim brodovima iz Hruščovljeve ere, poput Bulgarije u čijem je potonuću proteklog tjedna u Tatarstanu poginulo više od stotinu ljudi.

Ruski predsjednik za svoje ljetne dane koristi i rezidenciju u Sočiju, čuvenom kurortu na obalama Crnog mora. No to je više radni odmor, s obzirom na to da tamo prima gubernatore, svjetske državnike i druge budže. Između tih dužnosti voli se, kaže, baviti jogom i sportom. Usput, svega 40-ak kilometara od Sočija dižu se četiri i više kilometara visoke kavkaske planine, a na Krasnoj poljani održat će se skijališni dio zimske olimpijade 2014. godine. Zanimljivo je da su Putin, Medvedev i neki postsovjetski čelnici tamo rado odlazili na skijanje čak i kada se cijela mašinerija svodila na jednu sumnjivu sjedečnicu (skijanje je u sovjetska doba smatrano buržoaskim sportom, pa nije razvijano sve do Putinova olimpijskog projekta).

Štoviše, dvojac zbog kojeg je u novinarstvu skovan novi pseudopolitološki pojam 'tandemokracija' voli da se zna kako zajedno provodi čak i odmor.

'Volio bih s premijerom skočiti do Astrahana na ribičiju na par dana. Nadam se da će biti i podvodnog ribolova', otkrio je Medvedev lani. Ne zna se je li mu se želja ispunila, jer Rusiju su prošle godine u to vrijeme pogodili strahoviti požari zbog kojih se i Moskva danima gušila u štetnom dimu.

Nije poznato kakav im je plan ove godine. Ne zna se više ni u kakvim su odnosima. Cijeli svijet nagađa što će biti na izborima dogodine, hoće li se Medvedev maknuti i omogućiti svom mentoru Putinu novi povratak na čelo Rusije. Čini se sasvim je moguće da se to pitanje riješi negdje u prirodi, daleko od Kremlja. Možda baš ovoga ljeta. Što bi rekla braća Čvorovići – kad se nekoga želiš riješiti – pozovi ga u lov.