Svijet SRPSKA DIPLOMA 16.000 EURA

Sudnica premala za sve iz afere Indeks

  • Autor: tportal.hr
  • 1.12.2008 10:36:14
  • 1.12.2008 10:34:23

U Smederevu počinje suđenje za 88 osoba optuženih u aferi Indeks za kupovinu i prodaju ispita i diploma, prvenstveno na kragujevačkom Pravnom fakultetu

BEOGRAD - Postupak vodi okružni sud u Smederevu, ali zbog male sudnice koja ne može primiti svih 88 optuženih i njihove odvjetnike, suđenje se vodi u zgradi općine, odnosno u dvorani Skupštine grada Smedereva, izjavila je za B92 glasnogovornica smederevskog Okružnog tužiteljstva Marija Nikolić.

 

Optuženi su profesori s fakulteta u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, kao i drugi koji su na razne načine sudjelovali u nezakonitom stjecanju diploma i polaganju ispita na fakultetima. Dvorana gradske skupštine prima oko 250 osoba, tako da su osigurani svi tehnički uvjeti za početak suđenja. Afera Indeks predstavlja najveću korupcijsku aferu u srpskoj prosvjeti, a optužnicom se terete 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

 

Optužnicom zbog primanja i davanja mita, zlouporabe službenog položaja i krivotvorenja isprava, obuhvaćeno je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, koji se terete da su prijelazne ocjene upisivali u indekse za iznose od 500 do 750 eura, dok su diplome prodavali po 12.000 do 16.000 eura. Među optuženima su i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić, prodekan Božin Vlašković, profesorica kaznenog prava Dragana Petrović, kao i nekadašnja pomoćnica ministra Emilija Stanković.

 

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još