ZAHTJEV ZA PROMJENOM

Austrijancima fale žene u nacionalnoj himni

14.07.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Prijedlog za promjenu teksta austrijske himne, po kojem bi se ubuduće u njoj opjevale i 'kćeri' domovine, izazvao je prijepor u redovima konzervativne Narodne stranke (ÖVP) – dok su žene bile svom snagom za promjenu, muški dio parlamentarnog kluba odlučio ju je suptilno sabotirati

Austrijska državna himna 'Land der Berge' (u prijevodu: zemlja brda) nastala je nekad krajem osamnaestog, odnosno početkom devetnaestog stoljeća. Melodija je prvo pripisana Mozartu, da bi se kasnije utvrdilo da ju je skladao ne tako poznati Johann Holzer, dok je tekst nastao ipak nešto kasnije, iz pera Paule von Preradović. 'Land der Berge' je 1946. Proglašena službenom himnom austrijske republike te se od tada nije nimalo mijenjala.

No, promijenila su se vremena, dogodila se seksualna i feministička revolucija, pa nije ostalo nezamijećeno da se u himni izrijekom kaže da je Austrija 'domovina mnogih velikih sinova', dok kćeri nitko ne spominje. Zato je nedavno u austrijskom parlamentu podnesen prijedlog da se četvrtom stihu himne doda riječ 'kćeri' kako bi se slavilo i sva postignuća Austrijanki u razvoju domovine. Oko te ideje ujedinile su se sve zastupnice u parlamentu, bez obzira na političku stranku kojoj pripadaju, dok su cijelu stvar opstruirali muški poslanici iz konzervativne Narodne stranke.

Naime, prijedlog parlamentu je trebala iznijeti Maria Rauch-Kallat, zastupnica ÖVP-a i bivša ministrica za ženska prava, ali su njezine kolege iz stranačkog kluba kroz proceduralne začkoljice onemogućile Rauch-Kallat da uopće izađe za govornicu. Za njom su se redali muški zastupnici, držeći manje-više nategnute i besmislene govore, a sve s ciljem da bi iscurilo vrijeme predviđeno za zasjedanje. To se i dogodilo, nakon čega su austrijski mediji zastupnike Narodne stranke optužili za mizoginiju.

Trebalo je nekoliko dana da se o svemu očituje šef stranke Michael Spindelegger, koji je podržao prijedlog uvrštavanja 'kćeri' u tekst himne kako bi se 'izrazilo poštovanje' prema svim austrijskim ženama. Problem je nastao, tumačio je Spindelegger u intervjuu za ORF, što se zastupnica Maria Rauch-Kallat i predsjednik ÖVP-ovog kluba zastupnika Karlheinz Kopf nisu unaprijed dogovorili o svemu. Ipak, je li to opravdanje za to što su se on i još neki zastupnici ÖVP-a tako ponijeli prema svojoj kolegici, spriječivši je da uopće dođe do parlamentarne govornice i iznese prijedlog dopune teksta himne? Spindelegger, koji je u aktualnoj vladi vicekancelar, smatra da je Rauch-Kallat trebala sve unaprijed dogovoriti s Kopfom, a u njegovom ponašanju razmažene frajle ne vidi nikakav problem.

Uostalom, za ÖVP promjena teksta himne ne smije biti centralna tema, zaključio je šef stranke Michael Spindelegger. Ali onako usput, trebalo bi sve proći u redu iz drugoga puta. Zastupnica Maria Rauch-Kallat je u svakom slučaju naučila važnu lekciju: u parlamentu ne smije govoriti sve dok prethodno nije dobila odobrenje glavnog mužjaka svoje stranke.

Austrijska himna