DUŽNIČKA KRIZA

MMF uključio alarm za Italiju

13.07.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je od Italije da osigura 'odlučnu provedbu' smanjenja troškova za smanjenje duga zemlje. Izrazio je primjedbe i komentare jer se nastavlja zabrinutost da bi Italija mogla biti sljedeća zemlja u eurozoni na koju će utjecati dužnička kriza. Talijanska vlada sada kreće s provedbom strogih planova štednje. MMF je rekao Rimu da je možda preoptimističan u pogledu gospodarskog rasta, piše BBC

'Direktori MMF-a istaknuli su da je odlučna provedba mjera ključ i velik broj njih smatra da bi dodatne mjere predostrožnosti imale pozitivan učinak na naklonost tržišta', stoji u izvješću MMF-a .

Zabrinutost za talijanske financije najbolje je vidljiva u njezinom indeksu dionica, FTSE MIB, koji je pao čak za četiri posto u jednom trenutku u utorak, prije oporavka i porasta od 1,2 posto.

Talijanski ministar financija, Giulio Tremonti, predlaže smanjenje proračuna od 48 milijardi eura tijekom tri godine te mu je cilj smanjiti deficit na nulu do 2014. godine iz ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda u iznosu od 3,9 posto.

On je napustio sastanak ministara financija Europske unije u Bruxellesu rano u utorak kako bi mogao nastaviti raditi na strogim planovima štednje.
Kao znak da su investitori zabrinuti zbog talijanske financijske situacije, prinos na talijanske desetogodišnje obveznice u utorak je porastao na 5,8 posto, u usporedbi sa 5,6 posto u ponedjeljak.

Analitičari kažu da je ovo blizu razine na kojoj će talijanska vlada imati problema s vraćanjem svojih dugova.
Kako se zabrinutost o dužničkoj krizi u eurozoni nastavlja, Republici Irskoj je u utorak agencija za dodjeljivanje rejtinga Moody's srozala kreditni rejting na visokorizičan.

U Moody'su kažu da je velika vjerojatnost da će zemlja trebati drugu intervenciju iz Europske unije i MMF-a.
Republika Irska je jedna od tri zemlje eurozone kojoj su do sada bile potrebne takve financijske potpore, a druge dvije su Grčka i Portugal.