KAZNA 6.500 EURA

Biskup Williamson negirao Holokaust

14.07.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Katolički biskup Richard Williamson morat će platiti kaznu od 6.500 eura jer je javno, na švedskoj televiziji, negirao činjenice Holokausta, genocida nad Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata. Pravomoćna je to presuda visokog suda u Regensburgu, gdje se vodio postupak

Biskup Richard Williamson (71), Englez iz bratovštine Svetog Pija X. koja ne priznaje Drugi vatikanski koncil i koja se također naziva  'Lefebristima' (osnovao ju je disidentski francuski biskup Marcel Lefebre), izjavio je 2008. da 'povijesne činjenice proturječe tezi o likvidaciji šest milijuna Židova od strane nacističkog režima'.

Kazao je i da se 'broj ubijenih Židova, žrtava rasističke politike Adolfa Hitlera do 1945, kreće između 200.000 i 300.000'.

Nakon prvostupanjske presude iz 2010. kad mu je dosuđena kazna od 10.000 eura, globa je smanjena na 6.500, ali i to je vrlo blaga kazna jer njemački kazneni zakon predviđa za tu vrstu kaznenih djela i do pet godina zatvora.

Objavljivanje televizijskog intervjua u siječnju 2009. u Njemačkoj podiglo je veliku buru jer su izjave koincidirale s odlukom pape Benedikta XVI. da Williamsonu i još trojici lefebrističkih biskupa ukine mjeru ekskomunikacije (nametnutu jer su u Argentini zaredili biskupa bez dozvole Svete Stolice).

Najprije je Vatikan govorio o medijskoj kampanji protiv Katoličke crkve, ali je napokon, nakon intervencije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je otvoreno molila papu da se očituje, Benedikt XVI. kazao da žali zbog slučaja.

Rekao je i da izjave biskupa Williamsona ne smiju proći bez odgovarajućih posljedica te da je pogriješio što nije na vrijeme pratio sve što se s Williamsonom događa, napose na internetu.

U ožujku 2009. papa je poslao pismo u kojem je izrazio žaljenje zbog narušavanja mira među katolicima i Židovima, ali i zbog odluke Svete Stolice da se ukine mjera ekskomunikacije.

Bratovština Pija X. se također distancirala od Williamsona kao svojega člana i biskupa, u namjeri da probudi simpatije Vatikana, od kojeg očekuje priznanje svojih bogoslova, redovnika, svećenika i prelata.

Švedski televizijski novinar Ali Fegan izjavio je da je do intervjua s Williamsonom došlo slučajno jer su radili neku srodnu temu te da u pripremi istoga nisu znali da ga papa kani rehabilitirati u sklopu akcije približavanja Vatikana i Williamsonove bratovštine.