SUSPENZIJA U INDEPENDENTU

Novinarska zvijezda potkradala blogere

13.07.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Johann Hari, kolumnist i autor intervjua britanskog Independenta, optužen je za plagiranje i suspendiran na dva mjeseca, koliko bi trebala trajati unutarnja istraga na čelu s bivšim urednikom Andreasom Whittam-Smithom

Harija su zbog prepisivanja prozvali novinari i blogeri, navodeći da je koristio tuđe citate bez imenovanja autora, ostavljajući dojam da su to njegove misli. To je činio čak i u intervjuima, koristeći u pitanjima citate književnika i autora s kojima je razgovarao.

Činilo se da je Hari 'preživio' inicijalne optužbe za plagiranje, koje su se pojavile u lipnju. No sada mu se na teret stavlja i to da se pod pseudonimom na internetu obračunavao s kolegama novinarima koji su kritizirali njegov rad.

Chris Blackhurst, koji je ovog mjeseca zamijenio Simona Kelnera na uredničkom mjestu, potvrdio je da je Hari suspendiran na dva mjeseca, no nije htio iznijeti nove detalje.

Skriven iza lažnih imena, Hari je na Wikipediji unosio uvredljive navode o kolegama novinarima, uključujući i Nicka Cohena, kolumnista Observera i Spectatora te Cristinu Odone, književnicu i novinarku Daily Telegrapha.

Bivši urednik Kelner branio je Harija od inicijalnih optužbi tvrdeći da su kritike 'politički motivirane'. U razgovoru za BBC, priznao je da je Harijev način rada - osobito nenavođenje izvora citata - bio pogrešan, no ostao je pri uvjerenju da nije riječ o velikom skandalu i da ga nepravedno 'razvlače' po Twitteru. Kelner je potvrdio da list istražuje koji su urednici znali za njegove tehnike intervjuiranja te najavio da će se analizirati neki njegovi članci.

Istoga dana kada je Kelner razgovarao s novinarom BBC-a, Hari se ispričao zbog svog običaja da ponekad uzima citate iz drugih članaka i prezentira ih kao svoje. 'Ono što je Johann učinio bilo je pogrešno. On to prihvaća i mi u to vjerujemo', rekao je Kelner.

Hari, dobitnik Orwellove nagrade za političko novinarstvo, rekao je da postoji 'nešto zbog čega se mora ispričati', no optužbe za prepisivanje odbacio je kao 'potpuno pogrešne'.

'Citati su uvijek točni prikaz riječi, ubačeni u intervju onda kada u biti donose iste argumente, koristeći sličan, ali manje jasan izričaj. Nikada nisam uzeo nečije riječi iz drugog konteksta i preokrenuo ih kako bi dobile drugo značenje', rekao je.

Orwellovu nagradu dobio je 2008. za seriju članaka, uključujući tekstove o američkim desničarima, Saudijskoj Arabiji, multikulturalizmu i ženama, kao i o 'tajnom ratu' Francuske u Centralnoafričkoj Republici.

Uredništvo Orwellove nagrade priopćilo je da se optužbe protiv Harija ne odnose na njegov rad iz 2008. godine, no da je u sklopu vlastite istrage kontaktiralo s Harijem i Kelnerom. Dodalo je da ne može istražiti podrijetlo svakog uratka prijavljenog na natječaj, niti uredničke zahvate koji su pomogli u njegovu nastajanju.