LISICE NA RUKAMA

Policija prisilno odvela četiri biskupa

12.07.2011 u 21:11

Bionic
Reading

Četiri katolička biskupa iz južnokineske provincije Guangdong kineska policija ovih je dana prisilno odvela kako bi ih prisilila da sudjeluju na biskupskom ređenju Huang Bingzhanga, koji nema odobrenje Svete Stolice, izvješćuje AsiaNews, a prenosi IKA

U nedjelju, 10. srpnja, odvedeni su biskupi Jiangmena, Zhanjianga i Meizhoua, a prije nekoliko dana nestao je i biskup Guangzhoua. Njegovi vjernici, prenosi agencija, neprekidno mole da on i neki njegovi svećenici ostanu vjerni Vatikanu. Zaređivanje bi se trebalo održati 14. srpnja u Shantou.

Istodobno, biskupa u Shenyangu mons. Paul Pei Junmina, koji je predviđen kao glavni posvetitelj neodobrenoga biskupskog ređenja, u katedrali Shenyanga čuvaju njegovi svećenici kako i njega policija ne bi odvela.

Kineske vlasti i u prošlosti su često otimale katoličke biskupe odane Svetoj Stolici i prisiljavale ih na nezakonita ređenja.

Sveta Stolica osudila je početkom srpnja nezakonito biskupsko ređenje biskupa u Leshanu 29. lipnja. Istaknuto je da se kod nezakonitog ređenja i ređenik i zareditelj po crkvenom zakonu automatski ekskomuniciraju, ali ređenja pod prijetnjama i prisilom su olakotne okolnosti.